22% van de jongeren doet aan cyberpesten

DeRedactie bericht:

“De KU Leuven onderzocht welke risico’s jongeren tussen 15 en 19 opzoeken bij het gebruik van netwerksites als Facebook, Netlog en MySpace. Van de meer dan 800 gescreende jongeren geeft 22,5 procent toe aan cyberpesten te doen.

Twaalf procent van de jongeren werd het slachtoffer van pestgedrag op het internet. Pestkoppen die het web gebruiken om slachtoffers te maken, zijn vaker jongens. Chatberichten zijn het populairste middel om te cyberpesten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Vlaamse tieners vaak bereid zijn om persoonlijke gegevens door te geven op het internet. Vooral op commerciële websites zijn tieners niet voorzichtig. Ze geven daar graag adres en telefoonnummer, bijvoorbeeld in ruil voor deelname aan een wedstrijd.

Bij het chatten zijn de jongeren wel voorzichtiger. De helft van de ondervraagden zegt nooit privé-informatie te geven bij een eerste chat-sessie. Een derde van de jongeren zegt al eens een afspraak te hebben gemaakt met iemand die ze via het internet hebben leren kennen.”

Verder blijkt:

“Het zijn voornamelijk jongens, leerlingen van het TSO en kinderen van laaggeschoolde ouders die aan cyberpesten doen. 27 procent van de pestkoppen voelt zich slecht over wat zij een ander aandoen. Bij een op de drie worden geen gevoelens opgewekt.” (bron HBVL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.