Daar is multitasking weer… en de discussie rond punten en Facebook gaat verder.

We hadden het al zeer vaak over de mythe van het multitasken, echt dingen tegelijk doen zou niet bestaan, maar gebaseerd zijn op automatismen. Paul Kirschner zegt daarover in NRC:

“De homo zappiens bestaat niet. De laatste jaren blijkt uit onderzoek keer op keer dat het tegelijk uitvoeren van taken leidt tot concentratieverlies, langere studietijden en slechter presteren. En het gebruik van Facebook leidt natuurlijk in hoge mate af, omdat je om de zoveel minuten een bericht krijgt dat een vriend van je iets interessants heeft gedaan. Dan ga je zijn update bekijken, klik je even op dat leuke linkje en bekijk je een filmpje. Op die manier fladder je het internet rond. Het butterfly defect wordt dat wel genoemd. Zo kan een student uitstelgedrag vertonen, zonder dat hij het idee heeft dat hij zit te niksen. Dat blijkt ook uit ons onderzoek. Studenten die veel op Facebook zitten, geven aan dat dit naar hun mening hun studie niet nadelig beïnvloedt. Helaas wijzen onze eerste resultaten in de richting van het tegendeel.'”

Ik testte even zelf of mijn focussen al aangetast is door het veel zaken tegelijk doen, je kan dit hier via de NY-Times. Ik haalde (met enige trots) een perfecte score. Iets wat mensen in mijn omgeving die me omschrijven als een fervente multitasker misschien zal verbazen.

Het bizarre is wel dat dit gezegd wordt in het kader van onderzoek naar de invloed van Facebook op de schoolresultaten. De link tussen Facebook en Multitasken is dan weer onduidelijk, vooral omdat blijkt dat net andere sites door intensieve Facebookers minder gebruikt worden.

Over de invloed van Facebook op punten is het misschien interessant om even naar een blogpost te kijken van een half jaar geleden:

Uit een een klein verkennend onderzoek (bij 219 studenten) door Ohio State University bleek dat intensieve Facebookgebruikers slechtere scores haalden, het sociale netwerk werd gezien als een vluchtweg en afleider (zie hier voor meer informatie over dit onderzoek).

Maar nieuw uitgebreider onderzoek van de University of New Hampshire bij 1100 studenten geeft een totaal ander beeld. Zij ontdekken namelijk geen verband tussen gebruik van twitter, facebook, youtube en slechte schoolresultaten. De stelling bij hen is dat de studenten ondertussen sociale netwerksites zo gewoon zijn, dat het gewoon geïntegreerd is in het dagelijkse leven. (klik hier voor de bron)

Terwijl ik dit schrijf, heb ik een half oog op Facebook waar ik zie dat mijn studenten een eigen groep gemaakt hebben (afgesloten voor het grote publiek) waarin ze de examens bespreken, vragen behandelen en waarschijnlijk ook verzuchtingen delen. Ik word maar geen lid, ze mogen hun eigen ruimte hebben. In ons boek hadden we het er al over dat discussiefora op het leerplatform soms minder gebruikt worden, maar dat dit niet betekent dat ze niet online discussiëren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.