Een moordaanslag in de VS en social media

Voor wie het nog niet weet, er werd een bloederige aanslag gepleegd in de Arizone in de VS, waarbij 6 mensen, waaronder een kind van 9 jaar, gedood werden en meer dan 18 mensen verwond. Een van de bekendste slachtoffers is Gabrielle Giffords.

Het viel me onmiddellijk op hoe social media hier een rol speelde in zowat alle aspecten van het trieste verhaal. CNN hoorde nog maar net de naam van de mogelijke dader, en ging op zoek naar zijn technologische voetafdruk.

De dader blijkt een afscheidsbericht te hebben geplaatst op Myspace (vraag me af of iemand het daar nog had gelezen) en plaatste Youtube-video’s. Welingelichte kringen vat het als volgt samen:

“Dankzij internet weten we al iets over hem. Hoe hij er uit ziet, dat hij leidt aan slapeloosheid, dat hij grote moeite heeft met mensen die taalfouten maken, tegen de uitvoering van de grondwet door de machthebbers. Hij denkt dat we worden gehersenspoeld via de grammatica en keert zich tegen het terugbetalen van de staatschuld. . Uit zijn video’s en teksten op internet  komt een wat wereldvreemde jongen tevoorschijn. Je zou zo’n video normaal na twintig seconden afzetten, maar nu is het intrigerend: “In conclusion, reading the second United States Constitution, I can’t trust the current government because of the ramifications: The government is implying mind control and brainwash on the people by controlling grammar.”

“No! I won’t pay debt with a currency that’s not backed by gold and silver! No! I won’t trust in God!”

Voorbeeld van zo een video: (bron)

Twitter was zeer actief direct na de aanslag en de discussie of de vrouw al dan niet nog leefde bleef aanslepen.

Er is ook de laatste tweet voor de shooting van Gabrielle Giffords:

“My 1st Congress on Your Corner starts now. Please stop by the let me know what is on your mind or tweet me later”

Vrij snel kwam ik op een blog terecht die openlijk een link legde met een symbolische aanvalslijst die Sarah Palin had opgesteld, lees deze hier.

De infografiek van Palin’s Facebook was op dat ogenblik al lang verwijderd, maar internet vergeet nooit…

Ondertussen is deze shooting dankzij alle social media wereldwijd trending en zie ik veel reacties ook in Nederland en België.

Een gedachte over “Een moordaanslag in de VS en social media

  1. Pingback: Tweets that mention Een moordaanslag in de VS en social media « Is het nu generatie X, Y of Einstein? -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.