De kracht van social media en Pukkelpop

Gisteren verwoestte een kort maar hevig onweer het Belgische muziekfestival Pukkelpop. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er 5 doden geteld.

Ik twijfel sinds gisteren of ik er iets over zou schrijven, maar doe het toch. De reden waarom ik twijfel, het was behoorlijk close to home, omdat veel vrienden en mijn broer op het festival aanwezig waren en ik uren heb zitten zoeken of alles met hen ok was.

Iedereen probeerde iedereen op het terrein te bereiken, dus de gsm-netwerken gingen overbelast plat. Dit zorgde nog voor meer paniek op het thuisfront. En dan was er twitter.

De stroom berichten op de microblogsite, na eerst berichten en foto’s over de ravage via de hashtag #PP11 deden iedereen naar adem happen, maar al gauw kwamen er nieuwe, belangrijkere golven van berichten. Via de hashtag #hasselthelpt werd er massaal slaapplaatsen en vervoer geregeld voor de gestrande festivalgangers. Via de hashtag #PPOK konden mensen laten weten dat ze ok waren.

Door een bericht van o.a. @noelslangen wist ik dat mijn broer ok was, er werd namelijk duidelijk gemaakt dat alle betrokken families bereikt waren. Mijn familie had nog niets gehoord, oef. Daarna kwam er eindelijk een positief berichtje via het oudere sms-netwerk.

Over de hele golf berichten op Twitter zal wellicht op BVLG.be een boeiende analyse komen, maar ik wil toch al enkele punten meegeven.

@netlash, Bart De Waele, een van de tweeps met de hoogste Klout-score in ons land (een tool die de invloed op sociale media berekent) begon massaal berichten te retweeten, zodat informatie sneller de ronde deed, zijn berichten werden massaal overgenomen. Tot Twitter de account even afsloot, omdat er te veel tweets verstuurd werden, gelukkig namen onmiddellijk andere invloedrijke tweeps deze werkwijze over. Bart schreef zelf dat hij zich als een klein kind behandeld voelde door Twitter, als het ware even in de hoek gezet, en ik kan hem wel volgen. De site wil op deze manier spammers tegengaan, maar deze situatie was natuurlijk anders.

Al gauw kwamen er ongecontroleerde berichten over tot 24 doden, waarbij 1 account dit gerucht verspreidde. Het was sterk te zien hoe deze geruchten door de twitter-community heel mediawijs gecounterd werden.

Er kwamen verder verwijten dat @pukkelpop weinig tot niets berichtte, een rol die vooral door de account @humo werd overgenomen. Ook journalisten ter plaatse stuurden tweets door.

Ook Facebook speelde een grote rol, alhoewel er ook hier enkele misplaatste groepen opdoken. Op Facebook doken lijsten op met mensen die ok waren, en eerlijk, ik kwam van meer vrienden daar te weten dat alles in orde was dan op Twitter.

Wat hebben we hier: veel hulp en geruststelling na een korte paniek op de 2 belangrijkste netwerksites (opvallend hoe er over Netlog nauwelijks gesproken werd, trouwens). De grote kracht van snelle communicatie was voor iedereen duidelijk. Sociale media hielpen mensen aan slaapplaatsen, vervoer  en velen op het thuisfront aan geruststelling.

Vergeef me, maar ik moet nu denken aan de rellen in de UK. Die zelfde kracht werd daar door een groep misbruikt. Mobiliseren op sociale media, net als in het echte leven, kan in alle richtingen. Het zijn vooral de mensen die bepalen in welke richting het gaat. Sociale media maken dingen mogelijk, maar mensen bepalen wat die dingen zijn. Trouwens, in de UK was er de zeer mooie tegenbeweging via #cleanriots waarbij mensen samen de straat opgingen om de boel schoon te maken.

Het is een moeilijke nacht geweest voor veel mensen, veel sterkte voor iedereen die vanaf nu iemand moet missen en voor de gewonden. Ik ben zelf muzikant en sociale mediafreak, beide zouden hier niet moeten over gaan. Maar, gelukkig dat via sociale media vannacht toonde dat er bij mensen veel goeds aanwezig kan zijn!

5 gedachten over “De kracht van social media en Pukkelpop

 1. Deze gebeurtenis moet toch weer dé kans zijn om wat noodplannen bij te sturen?

  – zo snel mogelijk gratis wifi beschikbaar stellen
  – mediasites die hun website op 10sec moeten kunnen aanpassen naar een cleanere/snellere layout zonder reclame en dergelijken, zodat ze de trafiek aankunnen en info kunnen geven
  – misschien moet 1 of andere overheidsdienst ook maar eens beginnen met emergency-pagina’s, zoals google liet zien tijdens de recente aardbevingen. Een simpel overheidsdomein waar op dat moment altijd de juiste informatie komt van noodnummers,…
  – een organisatie moet direct een noodplan hebben omtrent hun berichtgeving en social media accounts
  -…

  Veel zaken om eindwerken/thesissen over te gaan maken!

 2. Ivm London is het ook goed om te vermelden dat er ook een opkuis actie onstond via Twitter.

  Ivm de rellen zelf in London wordt er geschreven dat het slecht was, terwijl er over de rellen van vorig jaar in minder democratische landen geschreven wordt dat dat goed is. (Terwijl er eigenlijk het zelfde is gebeurd.)

  Er is dicussie of Retweeten nu geholpen heeft of verwarring zaaide. (Omdat de hashtags voldoende zouden moeten zijn.)
  Ik denk dat het retweeten geholpen heeft om op de hoogte te zijn. Ikzelf ben pas na 22 u online gekomen als mijn kinderen sliepen en ik had snel door dat er in Gent (waar ik woon) hulp kon geboden worden.

  Maar het is ook zo dat je op een of andere manier de retweets zou moeten kunnen afzetten in een stream, zeker in die van een hashtag.

 3. Pingback: De topberichten van 2011 op X, Y of Einstein « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

 4. Pingback: Nu even serieus over de politie die sociale media screent tijdens Pukkelpop | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.