Nee, Facebook veroorzaakt geen drankprobleem bij jongeren

Je ziet een bericht verschijnen en je denkt: daar gaan we weer. De titel zorgt direct voor paniekgevoelens:”Facebook zet tieners aan tot alcohol- en drugsgebruik“. Oh, en dit is geen verwijt aan deze krant, ik checkte het op news.google.com en het bericht gaat wereldwijd, en in feite maakten de onderzoekers een cruciale fout.

En het is serieus, want het gaat over een onderzoek bij meer dan 1000 jongeren tussen 12 en 17 jaar, uitgevoerd door onderzoekers aan een universiteit. Moet je toch serieus nemen zijn?

Ja, behalve dat dit niet in het eigenlijke onderzoek staat. In het onderzoek wordt een correlatie vastgesteld en geen causaliteit. Het is een van de meest gemaakte fouten. Ze stelden in het onderzoek vast dat jongeren die meer op Facebook zitten, dat er een grotere kans is dat je bij deze jongeren ook vaststelt dat ze meer alcohol (en drugs, enz) gebruiken.

Maar of Facebook daarvan de oorzaak is, of dat er een onderliggende andere oorzaak is die er voor zorgt dat jongeren meer Facebook en meer alcholol gebruiken, daar kan men geen zinnige uitspraak over doen op basis van de onderzoekssetting. Het rapport doet dit wel, geeft zelfs mogelijke verklaring (kijken naar prentjes van drinken zet aan tot drinken), maar het is vooral speculatie.

Nu, het kan bijvoorbeeld best zijn, in dit onderzoek, dat de twaaljarigen merkelijk minder op sociale netwerksites zitten (waarvoor ze trouwens nog 1 jaar officieel moeten wachten) én minder drinken, gewoon omdat ze, euh, nog maar 12 zijn. Beide gedragingen nemen toe naarmate ze ouder worden en voila: een correlatie. (check ook hier, je krijgt trouwens polio van ijsjes -NOT)

4 gedachten over “Nee, Facebook veroorzaakt geen drankprobleem bij jongeren

  1. Pingback: Na Facebook nu de ouders die aanzetten tot drinken « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Vragen die je jezelf best stelt als je over onderwijsonderzoek en onderwijsblogs leest (Paul Thomas) « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  3. Pingback: Nee, jongeren worden niet dronken van… gummi beren.(Moral Panic-alert) « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  4. Pingback: Dubbele moral panic-alert: flakka en roasting | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.