Canadees onderzoek: geef ons maar een leerkracht in plaats van een computer!

Een onderzoek van het Canadese Higher Education Strategy Associates, Canadian education consultancy, beschrijft hoe studenten real life les krijgen prefereren boven e-learning met de uitdagende titel: “If Students Are Digital Natives, Why Don’t They Like E-Learning?”. De resultaten verrasten de onderzoekers: “It’s not the portrait we expected whereby students would embrace anything that happens on a more highly technological level. It’s to the contrary — they really seem to like access to human interaction, a smart person at the front of the classroom.”

In feite bleek dat hoe meer technologie gebruikt werd bij een cursus, hoe lager het aantal studenten dat vond dat ze iets bijleerden. Terwijl de 1380 bevraagde studenten van 60 Canadese universiteiten behoorlijk tevreden waren over hun cursussen, als er meer digitale fora, online interactie en dergelijk mee gemoeid was, daalde de tevredenheid significant. Meer dan de helft van de respondenten zou een les overslaan als er meer online informatie was of een les op video zou staan.

Want, alhoewel de resultaten behoorlijk negatief lijken voor e-learning, bij doorvragen kwamen er wel verschillende positieve elementen naar voor:

“The majority of students, a whole 59.6%, said they would like to see more course content offered electronically. When asked what kind they’d like to see more of, 53.6% said they’d like more lecture notes online and 46.4% said they wanted more lecture recordings posted to the web.”

Hier kun je het volledige onderzoek downloaden + een artikel over het onderzoek.

Commentaar: Het onderzoek ligt in de lijn van verschillende andere onderzoeken die ik momenteel aan het doornemen ben. We zien dat jongeren elkaar vooral willen real life ontmoeten. De unique selling position van een school is net het real life ontmoeten van elkaar en iemand die iets weet dat jij als leerling of student niet weet. Ook in mijn eigen data komt dit belang naar voor.

Maar tegenstanders van e-learning mogen dit onderzoek zeker niet gebruiken om digitaal leren weg te gooien. Er is wel degelijk een grote meerwaarde, maar als aanvulling en ondersteuning.

2 gedachten over “Canadees onderzoek: geef ons maar een leerkracht in plaats van een computer!

  1. Pingback: Canadees onderzoek: geef ons maar een leerkracht in plaats van een computer! | online leren | Scoop.it

  2. Pingback: Vraagt de bakker mij hoe hij brood moet bakken? Over leerlingen en ander onderwijs. « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.