Via het brein te weten komen wat iemand ziet? Griezelig maar deels al mogelijk!

Dit is misschien te griezelig om zo mee te starten op zaterdagochtend, maar onderzoekers aan de universiteit van California zijn er toch al echt dichtbij gekomen door functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI) en computer modellen te gebruiken. Ze konden zo zien, welke trailer hun proefpersonen aan het bekijken waren. Beetje meer uitleg van Gizmag:

“The study involved placing three subjects in an MRI scanner, and having them watch two sets of Hollywood movie trailers while in it. The fMRI was used to measure blood flow through their brains’ visual cortex, as they were watching the trailers. A computer used this data to virtually divide their brains into small three-dimensional cubes called voxels. Computer models of each voxel were then created, incorporating information about how that real-life section of the brain responded to different types of visual stimuli. In this way, the computer was able to match up specific voxel activity with specific visual patterns from the trailers – it acted as a Rosetta Stone, of sorts.

The resulting movie reconstruction algorithm was then fed 18 million seconds of random YouTube videos, which it matched up with what should be the corresponding voxel activity. For each image in the trailers, it then chose 100 images from the YouTube videos, whose voxel activity most closely resembled that of the trailer image. These 100 images were combined into one blurry composite image, that resembled the one image from the trailer. When strung together, those composite images presented a somewhat trippy yet recognizable facsimile of the complete trailer.”

Let wel, dit lukt (voorlopig) enkel maar met filmpjes die de proefpersonen al eerder hebben gezien. Het onderzoek werd net gepubliceerd in Current Biology.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.