Welke technologieën worden de komende 10 jaar normaal?

Dit lijstje kan je misschien bang maken, maar het ziet er behoorlijk realistisch uit, eerlijk gezegd. Matadornetwork verzamelde deze 23 technologieën die de komende 10 jaar in ons leven zullen opduiken.

2012

 • Ultrabooks – Vanaf volgend jaar komen er ultraportable notebooks–Ultrabooks–voor een prijs onder de $1000. Ze wegen 3 pind, zijn kleiner dan een inch en de hard disk is flash geheugen. (zie ook de MacBook air).
 • The Mars Science Laboratory – In augustus 2012 zal de volgende missie naar mars de planeet bereiken met een verkentoestel met de naam Curiosity. De bedoeling is om te onderzoeken of er leven mogelijk is op de planeet in de toekomst.
 • De lammen zullen lopen, maar niet zoals jij denkt. Met een machine-brein interface maken onderzoekers het mogelijk om via de hersenen neuroprotheses te besturen. Het goede nieuws is dat dit onderzoek ook ontwikkeld wordt voor het leger. Klinkt misschien raar dat dit positief is, maar hierdoor zal het project nooit echt zonder middelen zitten.

2013

 • The Rise of Electronic Paper –E-paper zit momenteel enkel in e-readers zoals de  Kindle, maar er komt meer. Full-color video  is de logische volgende stap. Dit zal pas de krantenwereld veranderen…
 • 4G wordt de nieuwe standaard voor mobiele telefonie. Dit betekent dat de dataverbinding op je telefoon even snel is als internet bij je thuis.
 • The Eye of Gaia, een miljard-pixel telescoop wordt de ruimte ingestuurd en zal beginnen foto’s maken van de ruimte op een schaal die we nog nooit konden: “With the human eye, one can see several thousand stars on a clear night; Gaia will observe more than a billion over the course of its mission–about 1% of all the stars in the Milky Way. As well, it will look far beyond our own galaxy, even as far as the end of the (observable) universe.”

2014

2015

 • Werelds eerste zero-carbon, sustainable city namelijk Masdar City zal klaar zijn tegen 2015 aan de rand van Abu Dhabi. Alle energie zal van de zon en andere herbruikbare bronnen komen en de thuishaven zijn voor meer dan  50000 mensen.
 • Personal 3D Printing is nu nog zeer duur en behoorlijk ingewikkeld, maar tegen 2015 zal dit thuis en op school gewoon worden.

2016

 • Ruimtetoerisme  wordt mainstream. Goh, ongeveer toch. Gisteren werd de eerste ruimtehaven van Virgin Galactic voorgesteld, een vlucht kost zowat 150000 euro. Maar de markt groeit sneller dan je denkt. Binnen de 5 jaar zullen bedrijven als Space IslandGalactic Suite, en Orbital Technologies hun bedrijfsmissies kunnen realiseren met ruimtetoerisme pakketen vanaf 10000 dollar tot 1 miljoen dollar voor 5 nachten in een hotel suite die rond de aarde zweeft.
 • De sunscreen pil komt dit jaar dan wellicht ook op de markt en levert bescherming voor de ogen en de huid van UV-stralen. De technologie is gebaseerd op de manier die koraalriffen hanteren om zichzelf te beschermen tegen de zon.
 • De hergeboorte van de mammoet  is gepland voor 2016 als de huidige planning van Japan’s Riken Center for Developmental Biology volgens plan verloopt.

2017

2018

2019

 • De gemiddelde PC heeft de kracht van het menselijke brein, volgensRay Kurzweil.
 • Web 3.0 – Hoe zal het er uit zien? Is het hier al? Moeilijk te vertellen waar we staan, maar een net gebaseerd op een combinatie van  ‘socially-sourced information, curated by a highly refined, personalizable algorithm’ (ook wel het Semantic Web genoemd) zou hier ten volle in gebruik zijn. We zitten er nu al in, maar we zijn nog ver van het volle potentieel.
 • Energie van een fusion reactor leek altijd ver wag. Maar in Zuid-Frankrijk wordt nu de eerste gebouwd, klaar in 2019 en leverancier van energie vanaf 2030.

2020

3 gedachten over “Welke technologieën worden de komende 10 jaar normaal?

 1. Pingback: De technologische ontwikkelingen voor de volgende decennia samengevat in een grafiek « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

 2. Pingback: Welke technologieën worden de komende 10 jaar normaal? | Learning for the future | Scoop.it

 3. Pingback: Men werkt wereldwijd aan fantastische technologieën, een greep uit het aanbod « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s