Ik snapte het even niet: leerkrachten uit Nederland laten overkomen?

Gisteren las ik dat minister Smet in een brief aan de Nederlandse minister van onderwijs vroeg of we niet leerkrachten uit Nederland kunnen overnemen. (check hier) Ik snapte het niet. Ik weet wel dat er inderdaad 5000 leerkrachten in Nederland hun werk dreigen te verliezen (check hier), maar… de voorbije jaren zag ik veel van mijn oudstudenten richting Nederland trekken omdat er al eerder dan bij ons een nijpend leerkrachtentekort is.

Als je het artikel leest over welke leerkrachten ontslagen worden, gaat het duidelijk om een besparingsmaatregel op passend onderwijs.

Tegelijk lees je op de site van de Nederlandse rijksoverheid over het gigantische lerarentekort dat ook in Nederland dreigt:

“Als gevolg van de vergrijzing in het onderwijs zullen de komende jaren in heel Nederland veel leraren met pensioen gaan. De komende tien jaar vertrekt ongeveer tweederde van de leraren uit het voortgezet onderwijs.10 In het middelbaar beroepsonderwijs is dit meer (72%); in het basisonderwijs is dat bijna 60 procent van de leraren.” (rapport uit 2011)

Uit het zelfde rapport de link met economie:

“Bij een aantrekkende arbeidsmarkt is te verwachten dat leraren (weer) meer voor een baan buiten het onderwijs zullen kiezen. De toestroom van nieuwe studenten naar de lerarenopleidingen en instroom van afgestudeerden van de lerarenopleidingen naar een baan in het onderwijs zullen ten opzichte van het huidige instroomniveau naar verwachting weer afnemen. Dit zet de onderwijsarbeidsmarkt de komende jaren onder druk. Hiermee wordt de situatie vergelijkbaar met de periode voorafgaand aan de economische crisis. Alle zeilen moeten dus worden bijgezet om voldoende nieuwe docenten te werven om ook in de toekomst kwalitatief goed onderwijs te kunnen bieden. De instroom vanuit de lerarenopleidingen (zie bijlage) is bij lange na niet voldoende om de komende jaren aan de grote vraag naar nieuwe leraren te voldoen. Dit geldt in het bijzonder voor het voortgezet onderwijs.”

En loopt er al sinds 2007 een plan voor ook het beroep aantrekkelijker te maken (iets dat bij ons in mei start met een campagne).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.