Recessiebaby’s, wat je moet weten over de nieuwste groep werknemers

Kreeg via Nicole Berx dit artikel getipt waarin  5 elementen naar voor schuift die je moeten weten over de nieuwste groep jonge werknemers. Ik plak ze even hieronder en geef daarna commentaar:

 1. Loyalty is back
  Each of these employees is aware that hundreds of candidates competed for the job, and they’re ready to commit to building a long-term career. But they need a reason to stay. They know they bring particular skills to the table based on their digital upbringing, and they want to be assured that those skills are tapped and appreciated.
 2. Engagement is essential
  That need to have their skills matter leads this group to want to engage with clients and, even more important, inside the agency. They respect the hierarchy but don’t want to defer. Agency leaders should lean into this requirement, teaching, coaching and nurturing those skills while reinforcing traditional ones necessary for success.
 3. Watch for short circuits
  No doubt, different generations in the workplace are wired differently. The new group came of age finding answers online in seconds and lacks the patience that is sometimes required to navigate processes and systems. It has less entitlement, more enlightenment than the previous wave. We see them circumventing managers (with no ill intent) to get things done quickly, so the potential for clashes is greater than ever.
 4. Make time for face time
  There’s a reason the term “generation gap” was coined, and much of it relates to the tendency for miscommunication. Some people are email or text addicts, some communicate via Facebook—but we need to get back to face-to-face. Shared meaning is created through context, tone and body language—none of which comes across with a keyboard.
 5. Harness the coffeehouse effect
  These young workers are accustomed to gathering up their electronic devices and meeting in open spaces to collaborate. Like many agencies, we’ve reconfigured the physical space, breaking down walls and cubicles to enable this type of sharing. Get on it, if you haven’t already. This way of working horizontally empowers talent at all levels and gives voice to great ideas much more quickly.

De laatste 4 elementen hebben we in feite al een paar keer gesuggereerd. Het belang van echte ontmoeting en samen vormen in ons boek een hoofdmotief. De relativering van dat jongeren geen hiërarchie zouden willen, kennen we al uit onderzoeken naar bijvoorbeeld World Of Warcraft. Het is wel niet helemaal of de schrijfster dit wil of dit beschrijft.

Het eerste punt is het boeiendst. We weten al langer dat jongeren loyaal willen zijn, maar het is zo dat er in bepaalde arbeidsmarkten de competitie heel groot is (hier door vergrijzing/ontgroening minder). Maar er zou ook iets anders kunnen spelen, namelijk hoe jongeren reageren op recessie. De schrijfster noemt ze recessiebaby’s, maar ze waren natuurlijk baby in een veiligere periode. Toch wil ik even bij deze term blijven.

Er bestaan namelijk een paar boeiende theorieën over kinderen en jongeren die in recessie opgroeien waarbij gesteld worden dat deze (nog) meer beschermd opgroeien en later een stuk conservatiever en voorzichtiger zijn (check hier en hier). Het is altijd moeilijk om algemene uitspraken te doen. De kansen van de jongeren in onze regio’s zijn voorlopig anders dan deze van die in de VS of in Zuid-Europa. Sommigen vinden dat onze jongeren nu al sowieso beschermd opgevoed werden zelfs toen er nog geen sprake was van recessie.

Een gedachte over “Recessiebaby’s, wat je moet weten over de nieuwste groep werknemers

 1. Pingback: Enkele interessante bronnen en updates: 35 dollar tablet, een manifest voor slimmer online, … « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.