iPads in de klas, ja of nee?

Een school in Blankenberge gaat alle 800 leerlingen verplichten een iPad te kopen, vanaf volgend jaar voeren ze BYOD in met het toestel van Apple. Enkele bedenkingen:

 • Ik ben een groot voorstander van BYOD en denk echt dat dit de toekomst zal zijn. Een dergelijke oplossing kan voor echte ICT-integratie zorgen in alle lessen.
 • Het is echter wel cruciaal dat er een sociaal vangnet bestaat voor ouders die dit financieel moeilijker kunnen dragen.
 • Dat men specifiek 1 bepaald toestel kiest, is een optie. Het maakt de communicatie en de instructies makkelijker.
  BYOD zou je natuurlijk ook kunnen vertalen dat iedereen een ander toestel mag gebruiken. Het is zelfs niet onlogisch dat het de iPad is. Er zijn namelijk een paar redenen:

  • de iPad is qua tablet zowat de norm, en alhoewel het toestel duur is, zijn de andere courante tablets niet echt goedkoper.
  • de batterijduur is langer dan een laptop
  • snelle opstarttijd
  • de uitgebreide catalogus aan apps
 • Toch zijn er een paar belangrijke valkuilen:
  • Ik las in de krant dat een van de motivaties is om dichter aan te sluiten bij de leefwereld van de jongeren. Ja, ze reageren positief op het nieuwe, maar dit effect is meestal vrij kort.
  • Het idee dat je snel op andere zaken zal besparen, zoals handboeken, is vooralsnog niet zeker. Meer nog, de meeste reacties na de lancering van de handboeken op iTunes waren behoorlijk negatief omdat het uiteindelijke prijskaartje zeer hoog bleek.
  • De jury is er nog lang niet uit of je nu beter leert via een iPad of papier. De vermoedens zijn eerder negatief als het gaat over onthouen, en notities nemen is echt een pest op het toestel (persoonlijke frustratie, ik beken, maar het bleek ook uit proefprojecten)

Als de school de Ipad wil invoeren zodat leerlingen snel dingen kunnen opzoeken in de les, als de leerkrachten actief nadenken hoe ze het toestel kunnen gebruiken in de les en dit blijven doen en vooral als ze er voor zorgen dat er een degelijk sociaal plan is, dan kan dit een goede stap zijn. Zijn er dingen die ik over het hoofd zie? Waarschijnlijk, vul gerust aan onderaan dit bericht!

8 gedachten over “iPads in de klas, ja of nee?

 1. Paar dagjes geduld, opiniebijdrage bijna af.
  Dat nota nemen een pest is op een virtueel klavier is ook mijn persoonlijke ervaring.

 2. Tja, het past dat er bij ‘nieuw’ ook negatieve kritiek volgt. De iPad is niet alles, dat weet het kleinste kind dat met een iPad speelt en werkt en leert: lezen, rekenen, animatiefilmpjes maken, downloaden, tekenen, whatever, samen kijken, samen luisteren, zingen, dansen. Hoor maar, ze gebruiken zelf dat ‘nieuwe’ werkwoord iPadden, of ipadden, hoe schrijf ik dat eigenlijk? Mogen we nu even ipadden, daarna gaan we voetballen buiten. Of omgekeerd, maar eerst vullen we drie pagina’s papieren huiswerkbladen in, manueel.

  Die iPad, die sluit papier toch niet uit, die sluit de ‘traditionele les’ toch niet uit: blendend onderwijzen en leren, is dat niet mooi? En is niet alles goed wat motiveert en positieve ervaringen geeft? De school met de tijd me: wie heeft daar wat op tegen?

  Dat het hier net over de scholen van directeur Fransien Vandermeersch gaat, dat verwondert me niet: ik heb haar vorige eeuw leren kennen als een pionier van ICT in onderwijs – en meer innovatie. Ik wil haar van hieruit meteen hartelijk groeten, en haar personeel en leerlingen ipaddend alle leerplezier en succes wensen!

 3. Pingback: “How are we supposed to use technology responsibly if we don’t use it at all?” « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

 4. Pingback: iPads in de klas, ja of nee? « Is het nu generatie X, Y of Einstein? | Ipads in de klas | Scoop.it

 5. Pingback: Blankenberge, Blankenberge of #ipad in het #onderwijs #sintjopie | The Sausage Machine

 6. Pingback: De tablet in het onderwijs: stand van zaken begin 2017 | Bureau Stokstaartje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.