SMS-en goed middel tegen gevoelens van eenzaamheid en depressie

SMS-jes, het wordt vaak gezien als een taalachteruitgang, alhoewel vorige week nog een professor toonde dat het voor jongeren net een taalverrijking kan zijn. Adrian Aguilera die vooral werkt met Latino’s met een laag inkomen die last hebben van depressie of andere vormen van verminderde mentale gezondheid, merkte dat het gebruik van sms-en een positieve impact kan hebben. De sms-jes werden gebruikt om patiënten te helpen herinneren hun medicijnen te nemen, maar ook om regelmatig te checken of alles ok is.

Een van de patiënten beschrijft het effect: “When I was in a difficult situation and I received a message, I felt much better. I felt cared for and supported. My mood even improved.”

Abstract van de bijhorende wetenschappelijke paper die je ook hier kan downloaden:

This article outlines the development and usability–feasibility testing of an automated text-messaging adjunct to cognitive–behavioral therapy (CBT) for depression in a public sector clinic serving low-income patients. The text-messaging adjunct is aimed at increasing homework adherence, improving self-awareness, and helping track patient progress. Daily text messages were sent to patients, inquiring about their mood. Additional daily messages corresponded to themes of a manualized group CBT intervention. These included (1) thought tracking (both positive and negative), (2) tracking of pleasant activities, (3) tracking of positive and negative contacts, and (4) tracking of physical well-being. We tested the adjunct in 2 CBT groups (1 English & 1 Spanish) consisting of 12 patients total during and after treatment. Participants responded at a rate of 65% to text messages, and they reported overall positive experiences. We propose that text messaging has the potential to improve mental health care broadly, and among low-income populations specifically, with cost-effective means. (PsycINFO Database Record (c) 2011 APA, all rights reserved)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.