Diploma’s zijn nergens goed voor… zegt wie?

Het is momenteel bon ton om te zeggen dat diploma’s nergens voor nodig zijn en vaak wordt verwezen naar hoe bekende diplomalozen het toch gemaakt hebben. En als je kijkt naar de trieste fotoreeks van mensen die wel een diploma haalden maar niet de job doen waar ze ooit aan dachten, dan denk je wellicht dat diploma’s nergens goed voor zijn.

Onder andere Jef Staes reageerde geprikkeld op de voorstellen van de schepen van onderwijs Voorhamme die pleitte voor een verplichting op afstuderen. Ouderwets, achterhaald, of in de woorden van Jef 2D.

Maar hoe zit het nu in de werkelijkheid?

De Standaard bracht deze week dat 40% van de bedrijven aangeven dat diploma’s minder belangrijk worden. Maar Luc Sels van de KUleuven relativeert:

‘Uit loon- en werkloosheidsstudies blijkt ook dat het diploma aan belang heeft toegenomen, niet afgenomen. Dat is ook logisch. Hoe meer mensen een diploma hebben, hoe groter de relatieve achterstand van hen die er geen hebben’, zegt Sels. ‘Maar omdat er ook steeds meer gediplomeerden zijn, lijkt het voor bedrijven zo evident dat sollicitanten een diploma hebben. (bron)

In de New York Times staan er cijfers van een andere groep die misschien nog het best kan inschatten of vandaag de dag studeren (en diploma) wel nodig is of niet. Het zijn de mensen die er geen haalden. De aanleiding is de hoge inschrijvingsgelden die het steeds moeilijker maken om effectief verder te studeren.

Seven in 10 of these recent graduates said they would need more education if they were to have a successful career.

Ik geloof nog steeds dat vooral de hoge inschrijvingsgelden een belangrijk gevaar inhouden, zie ook eerdere posts over onderwijs als economische bubbel. Studeren en diploma’s zijn nog steeds niet het zelfde, maar zeggen dat diploma’s ouderwets zijn, gaat voorbij aan de dagelijkse realiteit niet enkel in ons land, maar in zowat elke gemeenschap. Zelfs in samenlevingen waar vaak naar verwezen wordt als de VS als een plaats waar diploma’s minder belangrijk zouden zijn, toont onderzoek de relativiteit van dergelijke uitspraken. Het kan een mooi utopisch doel zijn, maar in de praktijk vrees ik dat mensen al snel andere manieren gaan zoeken om zichzelf te onderscheiden. Kijk maar in The Classroom Experiment hoe ze dan maar het aantal goeds of super begonnen te tellen als de punten verdwenen.

2 gedachten over “Diploma’s zijn nergens goed voor… zegt wie?

  1. Het is alleszins belangerijk dat de jongeren studeren en leren.
    Als ik 1 enkel voorbeeldje mag noemen van het gebrek aan studies is het wel degelijk de geschreven taal. Als je ziet hoe het schrijven in 1 generatie achteruitging, dan vrees ik dat de volgende generaties gewoon niet meer zullen kunnen schrijven! Worden we weer ‘oermens’?
    Het is al genoeg dat de gepolitiseerde media ons maar halve waarheden verteld, ik denk dat opleiding, en het opwekken van de curiositeit naar de werkelijkheid de volgende generaties deugdnzouden doen. Ze zouden tenlinste begrijpen hoe we ‘hier’ geraakt zijn, en welke de grote fouten waren in de geschiedenis…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.