Gastblog Linda Duits: een eenvoudige definitie van cyberpesten

Deze blogpost verscheen eerst op dieponderzoek.nl:

Er is de laatste tijd veel maatschappelijke en wetenschappelijke aandacht voorcyberbullying, in het Nederlands meestal online pesten genoemd. Maar wat is cyberbullying eigenlijk? Gaat het eenvoudig om pestgedrag op het internet? In een recent artikel in Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking [abstract] probeert Colette Langos tot een eenduidige definitie te komen.

Vier elementen staan centraal: herhaling (het gaat niet om een incident), machtsongelijkheid, opzet en agressie. Langos formuleert een beschrijvende definitie:

Cyberbullying involves the use of ICTs to carry out a series of acts as in the case of direct cyberbullying, or an act as in the case of indirect cyberbullying, intended to harm another (the victim) who cannot easily defend him or herself (p.288).

Ze maakt dus een onderscheid tussen direct en indirect pesten. Bij direct cyberbullying is er meer herhaling in de daad.

Hoewel het in (wetenschappelijk) onderzoek belangrijk is te werken met duidelijke definities, ontbreekt een belangrijk deel van de kwestie in de definitie. Colette Langos heeft geredeneerd vanuit bestaande definities van pesten, maar kijkt niet naar hoe daders en slachtoffers zelf betekenis geven aan hinderlijk, kwetsend gedrag. Zie daarvoor dit onderzoek van danah boyd, die stelt dat ‘drama’ een veel betere term is dan cyberbullying.

2 gedachten over “Gastblog Linda Duits: een eenvoudige definitie van cyberpesten

  1. Pingback: Gastblog Linda Duits: een eenvoudige definitie van cyberpesten | Jeugdzorg (2.0) | Scoop.it

  2. Pingback: Gastblog Linda Duits: een eenvoudige definitie van cyberpesten | Mediawijsheid bibliotheken | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s