Mijn stuk in De Morgen bij het begin van het nieuwe schooljaar: wat maken leerkrachten?

Ik kreeg de kans een stuk te schrijven voor De Morgen en greep het aan om een soort nieuwjaarsbrief te schrijven bij het begin van het nieuwe schooljaar.

You’re a teacher, Taylor.
Be honest. What do you make?”

Deze vraag kreeg Taylor Mali ooit op een etentje. Wat maken leerkrachten nu?

Vandaag gaan onze kinderen terug naar school. Op scholen is het onderwijspersoneel al een tijdje bezig met lessen voorbereiden, lokalen klaarzetten,… Leerkrachten zijn geen supermannen of –vrouwen, maar doen super werk. Leerkrachten leren, inspireren, doen transpireren.

Minstens 1 keer per jaar wijs ik mijn studenten, leraren in wording, er op dat door de deur van hun klas de hele wereld kan en zal binnenkomen. Ze zullen positieve dingen meemaken, een broertje, een zusje, een eerste verliefdheid, maar ook elke oorlog of elke vorm van misbruik kan je als leraar van wel heel dichtbij ervaren.

Steeds weer zullen ze er als leerkracht moeten zijn en proberen er op de best mogelijke manier op in te gaan en mee om te gaan.

Als er een ding steeds terugkomt uit onderzoek, is dat leerkrachten de bepalende factor zijn in het onderwijs. Je kan iPads invoeren, maar deze zullen maar een meerwaarde betekenen in de handen van een goede leerkracht. Je kan het onderwijs hervormen, maar het zijn de leerkrachten die het moeten uitvoeren.

Ja, we hebben allemaal slechte herinneringen aan die ene leerkracht, maar denk ook terug aan die andere leerkrachten die je gemaakt hebben wie je nu bent. Ik speel gitaar door meester Frank, ik ben leraar geworden door meester Pieters, ik blijf lastige vragen stellen door grote meneer Vlaminck en professor Spoelders. En zo kan ik lang doorgaan, sorry voor wie ik nu niet vernoem.

Maar leerkrachten verdwijnen. Bijna 1 op 3 jonge leraars stopt binnen de 5 jaar. Het tekort zal de komende jaren snel oplopen boven de 12000. Minister Pascal Smet en de onderwijsorganisaties werken aan een loopbaanpact, maar ze kunnen het niet alleen. Het gaat niet alleen over anciënniteit, werkzekerheid of meer loon. Dit is belangrijk, zeker, maar er is meer.

We hebben allemaal nog steeds een groot vertrouwen in het onderwijs, maar toch vragen we nog steeds aan iemand die voor de klas wil staan of hij of zij niets beter kon vinden? Of koos je er voor om meer tijd met je kinderen door te brengen? Is de vakantie mooi meegenomen?

We hebben het over een tekort aan plaatsen voor onze kinderen, maar merkte je ook al dat we het dan quasi altijd eerst over gebouwen hebben? We bouwen bij of plaatsen containers, maar pas als achterafgedachte vragen we ons af wie er in de klas zal staan. We hebben vertrouwen in ons onderwijs, tot ons eigen zoon of dochter slecht scoort.

Voor dit nieuwe schooljaar heb ik enkele wensdromen.

Ik droom van scholen waarin leerkrachten niet vrezen voor hun gezondheid en deze van hun leerlingen.

Ik hoop meer leerkrachten te horen in alle debatten over de vele veranderingen die op til zijn in het onderwijs. We horen ze vaak niet omdat ze met iets belangrijks bezig zijn, namelijk onze kinderen opvoeden, maar te vaak vergeten we hen ook gewoon te bevragen.

Beste ouder, misschien heb je gelijk dat de leerkracht van je zoon of dochter een fout maakte, maar probeer dit jaar gewoon als denkoefening eerst eens je zelf af te vragen of het wel zeker zo is. Je kan daarna nog altijd informeren.

Beste leerkracht, mag ik je vragen je directies bij te staan. Ze doen hoogstwaarschijnlijk een van de moeilijkste jobs in het onderwijs. En doe verder gewoon fantastisch werk.

Beste leerling, leer en ontdek. Verwonder en bewonder. Lach met je leerkracht, ook als de grap minder was, lach niet uit en weet vooral dat het mensen zijn die niet in een kast gaan in het weekend, maar wellicht op zondagavond aan het werk zijn om jouw les nog beter te maken.

Beste scholen, mag ik vragen dat jullie stagiairs massaal verwelkomen, ondanks het vele werk. Sommige zal je de ogen openen dat onderwijs niets voor hen is, anderen zal je ontdekken als toekomstige collega.

Wat maken leerkrachten nu? Taylor Mali geeft het antwoord op het einde van zijn gedicht. Leerkrachten maken ‘verdomme‘ het verschil.

Maar zijn laatste woorden zijn misschien nog veel belangrijker: Now what about you?

7 gedachten over “Mijn stuk in De Morgen bij het begin van het nieuwe schooljaar: wat maken leerkrachten?

 1. Ik zou willen dat Pedro’s stuk wordt voorgelezen dan wel uitgereikt aan de studenten van alle lerarenopleidingen waar jonge mensen zich anno 2012 op het onderwijs durven te storten. Verdienen zij niet dit enorme hart onder de riem?

  Verdienen wij niet allen doordrongen te zijn van het belang van goede leraren, die waaghalzen in de samenleving van vandaag? Waar onderwijs, communicatie, en respectvol samenleven van meer verschillende mensen dan ooit moeilijker is dan ooit? Om maar niet te spreken van diploma’s als sleutel tot een carrière?

  Volgende week starten de twee lerarenopleidingen waar ik werk. Ik zal Pedro’s stuk bij me hebben, in kopie voor iedere kersverse waaghals. En aan het einde van het jaar zullen we er op terugblikken, om te zien welke afstand al is afgelegd en hoe de blik is verruimd.

  Bedankt, Pedro! Ik meen tussen de regels te lezen dat het uit je tenen en uit het hart kwam.

 2. Ik zal het ook bijhebben. Bedankt Pedro! En @hminkema vor deze reactie, reflectie-idee

  Wat ikzelf wil beamen is dat we als lkr-en onze directie moeten steunen, respecteren. Dat betekent niet ‘alles goedkeuren’ . OK dat veel top-down gebeurt, maar willen we hebben dat onze directies het anders gaan beginnen aanpakken, zal het ook bij hen ‘tussen de oren’ moeten gebeuren. Zoals het ook eerst bij onszelf begint. En dat vraagt respect.
  Eerste fase van het creatieve wisselwerkingsproces is ‘authentic interacting without fear of retribution’ . Dan pas kunnen we overgaan tot ‘appreciative understanding’ van elkaar.
  Dus lkr-en… Vertel in openheid wat je denkt en voelt tegen je directie.
  Nogmaals bedankt Pedro, en een goeie start voor jou!

 3. Pingback: Eerste schoolweek, nog steeds veel nieuws « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

 4. Pingback: Leerkrachten wacht(en) niet « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

 5. Pingback: Een donderdagochtend… | X, Y of Einstein?

 6. Pingback: Meester Sanders | X, Y of Einstein?

 7. Pingback: Het is vandaag dag van de leerkracht | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.