Nieuw onderzoek: tieners nemen niet graag risico’s (maar doen het wel)

Jongeren nemen meer risico’s dan volwassenen. Hiervoor zijn er al veel verklaringen gepasseerd, het is een populair thema binnen de verschillende puberbreinboeken. Toch blijken ook deze inzichten onder druk te staan, zie eerder het nieuwe overzichtsonderzoek van Evelyen Crone.

Nieuw onderzoek van Tymula et al. dat tieners niet noodzakelijk aangetrokken worden door gevaar, maar dat ze gewoon een hogere tolerantie hebben voor situaties waarin een zeker gevaar schuil gaat.

Onderzoekster Agnieszka Tymula stelt ‘Adolescents are ambiguity tolerant rather than risk seeking. We found that teenagers get involved in unsafe situations not because they are innately drawn to dangerous situations, but because they don’t know enough about the odds.’ (bron)

Nog belangrijker: als de gevaren geduid worden, blijken de tieners zich weg te buigen van het gevaar. Dit onderzoek geeft weer hoop voor informatiecampagnes.

Abstract van het onderzoek:

Adolescents engage in a wide range of risky behaviors that their older peers shun, and at an enormous cost. Despite being older, stronger, and healthier than children, adolescents face twice the risk of mortality and morbidity faced by their younger peers. Are adolescents really risk-seekers or does some richer underlying preference drive their love of the uncertain? To answer that question, we used standard experimental economic methods to assess the attitudes of 65 individuals ranging in age from 12 to 50 toward risk and ambiguity. Perhaps surprisingly, we found that adolescents were, if anything, more averse to clearly stated risks than their older peers. What distinguished adolescents was their willingness to accept ambiguous conditions—situations in which the likelihood of winning and losing is unknown. Though adults find ambiguous monetary lotteries undesirable, adolescents find them tolerable. This finding suggests that the higher level of risk-taking observed among adolescents may reflect a higher tolerance for the unknown. Biologically, such a tolerance may make sense, because it would allow young organisms to take better advantage of learning opportunities; it also suggests that policies that seek to inform adolescents of the risks, costs, and benefits of unexperienced dangerous behaviors may be effective and, when appropriate, could be used to complement policies that limit their experiences

2 gedachten over “Nieuw onderzoek: tieners nemen niet graag risico’s (maar doen het wel)

  1. Pingback: Nieuw onderzoek: tieners nemen niet graag risico’s (maar doen het wel) | Jeugdzorg (2.0) | Scoop.it

  2. Pingback: Nieuw onderzoek: tieners nemen niet graag risico’s (maar doen het wel) | Media Literacy | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s