Ouderwets speelgoed beter voor peuters (onderzoek)

Het is binnenkort terug sinterklaas en mijn oudste zoon begint al luidop te dromen. Nieuw onderzoek van Michaela B. Wooldridge en Jennifer Shapka vergelijkt de interactie tussen moeders en peuters terwijl ze spelen met electronisch speelgoed met spelen met ‘ouderwets’, niet-electronisch speelgoed.

De resultaten van het onderzoek vallen op. Moeders die met het meer traditionele speelgoed spelen met hun kinderen blijken meer passief, minder aanmoedigend, minder betrokken te zijn als ze samen met kinderen met elektronisch speelgoed spelen.

Waar is die oude telefoon weer van Fisher Price?

Abstract van het onderzoek:

To investigate play with electronic toys (battery-operated or digital), 25 mother–toddler (16–24 months old) dyads were videotaped in their homes playing with sets of age-appropriate electronic and non-electronic toys for approximately 10 min each. Parent–child interactions were coded from recorded segments of both of the play conditions using the PICCOLO checklist. Mean scores for each play session were compared and the result showed significantly lower scores in the electronic toy condition for three of the four domains of the PICCOLO. Family demographic and play pattern data were also collected, via self-report questionnaire. These data indicated that the play experiences of toddlers were compromised by the lower quality of parent–child interaction during joint play with electronic toys. The potential impact on early child development and suggestions for future research are discussed.

Highlights

► Lower quality mother-child play with electronic versus non-electronic toys
► Mothers significantly less responsive to toddlers with electronic toys
► Mothers significantly less instructive with toddlers using electronic toys
► Mothers significantly less encouraging to toddlers with electronic toys
► Mothers believe play is most important for cognitive development

6 gedachten over “Ouderwets speelgoed beter voor peuters (onderzoek)

  1. Pingback: Ouderwets speelgoed beter voor peuters (onderzoek) | Mediawijsheid en ouders | Scoop.it

  2. Pingback: Ouderwets speelgoed beter voor peuters (onderzoek) « Manuela Bazen-Steenkamp

  3. Net zo’n oude Fischer Price telefoon gekocht voor mijn dochter. Ik heb het haar moeten uitleggen, want ze had geen idee waar die draaischijf en hoorn voor dienen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s