Zelfs 10 uur wetenschapslessen maken al een verschil… op wiskunde en taal?

In een project in Zuid-Los Angeles kregen 9-10-jarigen 10 uur wetenschapslessen. Wetenschapsstudenten gaven 10 aparte lessen van een uur aan deze leerlingen die vaak uit gezinnen met een lager inkomen kwamen. Wat bleek uit de analyse van Samantha Gizerian: de resultaten van de kinderen stegen opmerkelijk voor andere vakken zoals wiskunde en taal. (meer informatie vind je hier)

Deze studie werd voorlopig enkel als een poster voorgesteld op een conferentie en ik kan alvast enkele bedenkingen maken. Zo is het best mogelijk dat het feit dat de leerlingen extra aandacht kregen, hier al genoeg was om het effect op te leveren. Los daarvan is dat niet erg, integendeel. En kinderen met wetenschap in aanraking laten komen, wie kan daar tegen zijn?

Een gedachte over “Zelfs 10 uur wetenschapslessen maken al een verschil… op wiskunde en taal?

  1. Hallo Pedro. Terecht merk je op dat het loutere feit dat die kinderen 10 uur scienceles gekregen hebben, weinig zegt. Maar terecht merk je ook op dat vermoedelijk de extra aandacht een belangrijk deel van het effect veroorzaakte.
    Na vele jaren voor de klas ben ik nog steeds onder de indruk van het effect van luisteren (zonder oordelen), aandacht en erkenning geven. Ik noem het wel een toverstokje. De kwaliteit van leren gaat vooruit en problemen zijn grotendeels opgelost, alleen door wat extra aandacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s