Zijn oude onderwijsmethodes belangrijker dan ooit? Of is dat de verkeerde vraag?

Voor Time Magazine schreef Annie Murphy Paul een opvallende blogpost waarin ze vaststelt dat er vrij veel onderzoek toont dat voor sommige ‘ouderwetse’ leermethodes meer te zeggen is dan je denkt. Meer nog, dat ze cruciaal zijn ook voor de vaak genoemde 21th century skills.

Zo pleit ze onder andere voor het belang van directe instructie en indrillen van klassiek rekenkennis omdat het belangrijk is dat je kan inschatten hoeveel de uitkomst van een opgave zal zijn om zo te kunnen inschatten of een berekening met de computer wel juist kan zijn. Als kinderen en jongeren niet meer geautomatiseerde wiskundekennis bezitten, maken ze opvallend meer fouten bij complexere wiskundeopgaven.

Maar er is meer, zo ziet Annie Murphy Paul ook nog een belang van:

  • Handwriting. Research shows that forming letters by hand, as opposed to typing them into a computer, not only helps young children develop their fine motor skills but also improves their ability to recognize letters — a capacity that, in turn, predicts reading ability at age five. But many schools are now emphasizing typing over writing. Last year, for example, the Indiana Department of Education announced that the state’s public schools no longer had teach cursive writing, and should ensure that students were “proficient in keyboard use” instead.
  • Argumentation. In a public sphere filled with vehemently expressed opinion, the ability to make a reasoned argument is more important than ever. Educational research on argumentation demonstrates that it helps students learn better, too. A study published in the Journal of Research in Science Teaching in 2010, for example, found that tenthgraders who were taught how to construct an argument as part of their lessons on genetics not only had better arguments but also demonstrated a better understanding of the material.
  • Reading aloud. Many studies have shown that when students are read to frequently by a teacher, their vocabulary and their grasp of syntax and sentence structure improves. Educator Doug Lemov, author of Teach Like a Champion and co-author of the new book Practice Perfect, explains why: “Children who are read to become familiar with the sound and rhythm and complexity of language long before they can produce it themselves. By virtue of being exposed to a wide variety of writing types and styles, they come to understand that the use of language involves intentional choices made by the author, and is representative of the author’s time and place.”

In feite mengt Paul het belang van een degelijke kennisbasis met leermethodes. Voor het belang van kennis voor vaardigheden bestaat inderdaad ruime evidentie. Een nieuw artikel van Paul Kirschner, Richard E. Clark en John Sweller gaat meer specifiek in op onderwijsmethodes en toont dan weer het belang van instructie en pleit voor volledige begeleide instructie en tegen zelfontdekkend leren.

Vorige week werd een Engelstalig boek gepubliceerd over onderwijsmythes, Bad Education, onder redactie van Adey & Dillon. In een hoofdstuk door Margaret Brown gaat ze in op de tegenstelling traditioneel versus progressief onderwijs.De belangrijkste vaststelling, naast het feit dat het niet evident is om traditioneel of progressief te omschrijven: ze vindt weinig bewijs dat het aangewezen is om of extreem traditioneel of extreem progressief te gaan. Ze besluit dat deze tegenstelling vaak vooral leeft bij onderwijsdenkers terwijl het vooral voor leerkrachten belangrijk is een balans te vinden in aanpakken. Het pure zelfontdekkend leren komt minder voor dan je denkt, terwijl bij instructie er ook wel degelijk verwerking gebeurt bij de leerling. De tegenstelling progressief versus traditioneel lijkt in feite contraproductief.

De discussie welke kennis belangrijk is daarentegen, die discussie moet dringend diepgaander gevoerd worden, volgens mij.

 

2 gedachten over “Zijn oude onderwijsmethodes belangrijker dan ooit? Of is dat de verkeerde vraag?

  1. Pingback: Lectuur op zaterdag: technologie op school zelden goed gebruikt, 10 toekomstvoorspellingen,… « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

  2. Pingback: Leerkrachten wacht(en) niet « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.