Nieuw EU Kids-Report: tijd online is niet noodzakelijk het probleem, Vlaamse 9-12-jarigen scoren slecht

Had het bijna gemist, maar er werd net nieuw rapporten gepubliceerd door EU Kids Online. Gelukkig ontdekte ik het bestaan via Klasse die er de belangrijkste inzichten over Vlaanderen uit haalden:

De digitale vaardigheden van de Belgische 9- tot 12-jarigen zijn ondermaats. Dat zegt het nieuwe Europese rapport EU kids Online. De meerderheid is niet in staat om zijn privacy aan te passen of spam te blokkeren. Ook opvallend: in Vlaanderen kunnen slechts zeven op de tien kinderen tussen 9 en 16 jaar online op school. In Wallonië nog minder: drie op de tien. Het onderwijs moet meer investeren in mediawijsheid en digitale vaardigheden, besluiten de onderzoekers van KULeuven, die aan het onderzoek meewerkten. (Lees hier meer)

Dit is de samenvatting van een volledige rapport over dat je hier kan downloaden en hier vind je de nationale vergelijkingen:

This report presents new findings and further analysis of the EU Kids Online 25 country survey regarding excessive use of the internet by children. It shows that while a number of children (29%) have experienced one or more of the five components associated with excessive internet use, very few (1%) can be said to show pathological levels of use.
Time is not necessarily a problem
Spending a lot of time online is not necessarily a sign of a child having problems related to internet use.
The term ‘excessive use’ has been chosen to indicate a pattern of use which is repetitive, compulsive and uncontrolled. The results suggest that those children who are most vulnerable to excessive internet use and its negative consequences are those who are
older, with emotional problems and have high levels of sensation-seeking. To prevent excessive internet use, parents are recommend be actively involved in their child’s online activities through support and discussion, especially, but not only, when a child has been bothered by something online.
European differences
The percentage of children who respond positively to at least one of the items related to excessive internet use ranges from 17% in Italy to 49% in Estonia. This is mostly ‘surfing the internet when not really interested’ and responding positively to this one items
does not mean that children are at risk. The highest level of pathological use was found in Cyprus where 5% of children experienced all five components of excessive internet use
Which children are most at risk
The results suggest that those children who are most vulnerable to excessive internet use and its negative consequences are those who are older, have emotional problems and exhibit high levels of sensation-seeking. Spending more time online might lead children who are already psychologically vulnerable to reach pathological levels of excessive use.

3 gedachten over “Nieuw EU Kids-Report: tijd online is niet noodzakelijk het probleem, Vlaamse 9-12-jarigen scoren slecht

  1. Pingback: Nieuw EU Kids-Report: tijd online is niet noodzakelijk het probleem, Vlaamse 9-12-jarigen scoren slecht | Mediawijsheid en ouders | Scoop.it

  2. Pingback: Nieuw EU Kids-Report: tijd online is niet noodzakelijk het probleem, Vlaamse 9-12-jarigen scoren slecht « Manuela Bazen-Steenkamp

  3. Pingback: Nieuw EU Kids-Report: tijd online is niet noodzakelijk het probleem, Vlaamse 9-12-jarigen scoren slecht | Jeugdzorg (2.0) | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s