Hebben jongeren een kortere aandachtsboog of niet?

Het is momenteel dankzij een nieuw boek van Justine Pardoen (die ik trouwens zeer waardeer) een item in Nederland: kunnen kinderen dankzij sociale media wel nog genoeg aandacht geven of niet. Kunnen ze zich minder focussen of niet? Hebben ze daardoor slechtere schoolresultaten? Leren ze anders?

Op de laatste 2 vragen kan onderzoek al antwoord geven, check bijvoorbeeld hier over de invloed van de negatieve én positieve Facebook op schoolresultaten, verder stelde onderzoek al vast dat het leren van kinderen niet verandert.

Maar op de vraag of kinderen en jongeren geen aandacht meer kunnen geven? Die vraag is complexer. Ik speel even leentjebuur bij Daniel Willingham om hier een antwoord op te kunnen geven.

Volgens hem moet je een onderscheid maken tussen kunnen en willen.

Het eerste is quasi zeker niet beïnvloed door technologie. Kijk om je heen en je ziet nog steeds kinderen en jongeren zich verliezen in boeken (ja, boeken), muziek, enz. Een goed verhaal kan nog steeds kinderen voor uren bezig houden. Maar misschien heeft technologie wel een invloed op het tweede, namelijk: willen ze zich nog wel bezighouden met dingen die hen niet echt interesseren?

Hierover schrijft Willingham:

“Directing attention–forcing yourself to think about something you’d rather not think about–is effortful, even mildly aversive. Why would you do it? There are lots of possible reasons. Among them would be previous experiences leading you to believe that such sustained attention leads to a payoff.

In other words, if you’ve grown up in circumstances where very little effort  usually led to something that was stimulating and interesting, then you likely have an expectation that that’s the nature of the world: I do just a little something, and I get a big payoff. (And the payoff is probably immediate.)

The process by which children learn to expect a lot of cool stuff to happen based on minimal effort may start early.

When a toddler is given a toy that puts on a dazzling display of light and sound when a button is pushed, we might be teaching him this lesson.
In contrast, the toddler who gets a set of blocks has to put a heck of a lot more effort (and sustained attention) into getting the toy to do something interesting–build a tower, for example, that she can send crashing down. ” (bron)

2 gedachten over “Hebben jongeren een kortere aandachtsboog of niet?

  1. Pingback: Morele paniek om gebruik sociale media door scholier - Blog - Fleur Prinsen

  2. Boeiend artikel! Ik zou eens moeten graven naar studies die het verband onderzoeken tussen een stijgend aantal angststoornissen/depressies en het gebruik van veelvuldig gebruik van technologie (lees: voortdurend mails checken, afgeleid zijn, Facebooken, soit… multitasking dus). Door dit voortdurend swappen van onze aandacht verzwakt het concentratievermogen sterk. Dit zou vervolgens zijn invloed hebben op enkele executieve functies die instaan voor het remmen van negatieve gedachten, … Als psycholoog zijnde heb ik deze hypothese al veel horen circuleren, maar ik zou de onderbouwing ervan eens dienen op te zoeken.

    Soit … misschien moeten we ons op school maar eens de omgekeerde vraag stellen … waarom zouden we geen offline dagen inlassen waarbij elk gebruik van technologie te vermijden is? Kinderen en jongeren zitten al massaal op internet na hun schooluren dus waarom ze ook nog eens tijdens de les te laten computeren? Kunnen we dit niet beter gebruiken om andere ‘menselijke’ competenties aan te spreken? We kunnen ons dus gerust eens luidop de vraag stellen of we hun overdosis nog moeten aanvullen. Belangrijk lijkt me hierbij een gezonde duiding door volwassenen en leerkrachten. Wat is bijvoorbeeld normaal gebruik? Wat is overdosis? Wanneer gebruik je de gsm en wanneer laat je hem beter thuis? Lijkt me boeiend daar eens een gesprek over te hebben met de leerlingen.

    Anyway – enkele interessante discussiepunten. De waarheid zal vermoedelijk ergens in het midden liggen 😉

    Groetjes!
    Michel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.