Leerkrachten wacht(en) niet

Het zit er weer bovenarms op over de onderwijshervormingen. Ik hou van onderwijsdiscussies, vind ze belangrijk, maar het viel me gisteren op hoe weinig inhoud in het debat zat in het Vlaamse parlement.

Al sinds 2009 is er in feite een consensus over wat de uitdagingen zijn en over het feit dat er iets moet gebeuren. Over de oplossingen daarover bestaan er wel degelijk discussies (ook hier), maar daarover hoorde ik gisteren weinig.

Eén zinnetje dat ik de voorbije dagen wel vaak hoorde en las, was dat leerkrachten duidelijkheid willen. Dat snap ik, want als op dit moment veel knelpuntrichtingen in het hoger onderwijs aantrekken, maar onderwijsopleidingen niet, dan kan ik dit niet los zien van onder andere de onduidelijkheid die er leeft.

Het grappige is dat hervormingen doorheen de geschiedenis vaak weinig effect hebben getoond. Dit is misschien een opvallend statement, maar check even mijn presentatie hierover en deze blogpost. Ook de discussie over traditioneel versus progressief is vaak meer iets van het macro-niveau dan wat er in de werkelijkheid speelt in de klas.

Een ding weten we wel al lang, namelijk dat leerkrachten, goede leerkrachten, het verschil maken. We weten ook dat een directie veel invloed heeft op de leerkrachten.

Sommige spreken over onderwijzigers en ze hebben ergens gelijk. Onderwijs kan en moet je veranderen van onderuit, daarvoor heb je weinig duidelijkheid nodig. De ironie is vaak dat scholen meer zelf kunnen doen en beslissen dan ze zelf denken.

Investeren in de vorming en professionalisering van leerkrachten om hen (nog) beter te maken, ruimte geven voor directies om zich te concentreren op het creëren van een omgeving waarin leerkrachten en leerlingen kunnen leren, weet je, dat lijkt me een mooie taak voor het beleid.

Een gedachte over “Leerkrachten wacht(en) niet

  1. Pingback: zie je wel, onderwijs faalt | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.