Ken je het ‘Bicholim Conflict’? Nee, er bestond nochtans wel een wikipedia-pagina over

We gebruiken allemaal Wikipedia en denk aub na het lezen van dit artikel niet direct ‘zie je wel, die online encyclopedie is niets waard’. Maar wat was er aan de hand, 5 jaar lang kon je op de Engelstalige Wikipedia het volgende lezen:

“From 1640 to 1641 the might of colonial Portugal clashed with India’s massive Maratha Empire in an undeclared war that would later be known as the Bicholim Conflict. Named after the northern Indian region where most of the fighting took place, the conflict ended with a peace treaty that would later help cement Goa as an independent Indian state.”

Er is slechts een klein probleempje. Ondanks het feit dat de pagina goed gewaardeerd werd, is alles verzonnen. Er is geen Bicholim Conflict geweest, alle boeken waar men als bron naar verwees bleken nep.

Op 29 december werd het artikel gemarkeerd voor verwijdering om wel zeer goede redenen:

After careful consideration and some research, I have come to the conclusion that this article is a hoax—a clever and elaborate hoax, but a hoax nonetheless. An online search for “Bicholim conflict” or for many of the article’s purported sources produces only results that can be traced back to the article itself. Take, for example, one of the article’s major sources: Thompson, Mark, Mistrust between states, Oxford University Press, London 1996. No record at WorldCat. No mention at the [Oxford University Press] site. No used listings at Alibris or ABE. I can find no evidence anywhere that this book exists.” (bron)

Voor alle duidelijkheid, dit is niet de enige hoax op Wikipedia en sommige leefden zelfs langer. De site houdt er zelf een overzicht van bij. Ondertussen leeft deze Bicholim-hoax nog verder op andere sites…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.