Schaalverkleining: terug naar de kleine vakschool in Nederland?

Het adagium in ons land is nog steeds groter en groter als we naar de minister luisteren. Hij pleit onverholen over nog meer fusies voor de (secundaire) scholen. De beweegreden is onder andere om zo bijvoorbeeld de mobiliteit van leerkrachten binnen een schoolgemeenschap makkelijker mogelijk te maken.

Mensen die me kennen, weten dat ik een behoorlijk koele minnaar van schaalvergroting ben. Niet zozeer omwille van een misplaatste nostalgie, maar wel omdat er wel een degelijk optimale schoolgrootte bestaat met positieve effecten voor personeel en vooral leerlingen.

Gisteren ging het in Nieuwsuur over de defusies in de grote scholen in Nederland in specifiek het vakonderwijs. Na het ontstaan van de grote scholengroepen, wil men nu terug naar kleiner. Een citaat uit de aankondiging:

“Een van de scholen die vanavond in de uitzending te zien is, is het Technisch College in IJmuiden. Directeur Nelie Groen gaf een paar maanden geleden nog leiding aan tien mbo-scholen met 5500 leerlingen in Amsterdam. Nu staat ze aan het hoofd van drie IJmuidense scholen met in totaal 1000 studenten. “Op een kleinere school die helemaal gericht is op techniek kun je beter kwalitatief onderwijs geven”, zei Groen in een eerder interview.

Op de schaalverkleining die op dit moment aan de gang is in het onderwijs, zit iedereen al lang te wachten volgens Groen. Wel plaatst ze een kanttekening. “Het moet geen cosmetische operatie zijn. Als je een schoolkolos opknipt in kleinere sectoren, maar het bestuur gaat nog steeds over 25.000 leerlingen en de overhead, het geld dat de school aan zichzelf besteedt, is nog steeds meer dan 15 procent, dan los je niks op.””

Je kan hier meer lezen en de reportage bekijken.

3 gedachten over “Schaalverkleining: terug naar de kleine vakschool in Nederland?

  1. Pingback: Commentaar: hervorming van beroepsonderwijs, een andere optie in Nederland | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

  2. Pingback: Commentaar: hervorming van beroepsonderwijs, een andere optie in Nederland | X, Y of Einstein?

  3. Pingback: Onderwijs in de stad: Scholen in de stad, groot en/of klein | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s