Persbericht en rapport van de Ambrassade: Jongeren willen eerste gsm op hun twaalfde

Een persbericht van de Ambrassade:

Onder de noemer KLETS! on Tour polste De Ambrassade bij 317 jongeren tussen 6 en 16 jaar naar hun mening over de digitale wereld waarin ze opgroeien. Maar liefst 80 procent van de ondervraagde Vlaamse jongeren heeft een eigen gsm of smartphone, het eerste exemplaar krijgen ze het liefst op hun twaalfde. Verder willen jongeren meer digitaal klasmateriaal en meer vrije tijd in de klas voor projecten en opzoekwerk op de computer. Opvallend zijn de verschillende meningen van jongeren over de digitale wereld waarin ze opgroeien. Maar wat ze op internet doen, doen ze allemaal wel heel bewust. Het hele onderzoeksrapport is beschikbaar op de website van De Ambrassade (zie onderaan)

Graag meer digitaal klasmateriaal en meer vrije tijd voor opzoekwerk op de computer

Tijdens de informatica- of computerles lijken de jongeren echte plantrekkers. Ze leren de nieuwste dingen door tutorials op internet te bekijken, of ze vragen uitleg aan elkaar. En als dat niet lukt, vragen ze hulp aan ouders of leerkrachten.

De meerderheid van de bevraagde jongeren wil wel meer digitaal materiaal in de klas, als ondersteuning en aanvulling en dus niet ter vervanging van de klassieke lessen. Ook willen jongeren meer vrije tijd in de klas voor projecten en opzoekwerk op de computer.

Tablets moeten kunnen om ook op school mee te zijn met de technologie

De meeste jongeren willen graag tablets in de klas, al zijn de meningen verdeeld. Wel zijn ze allemaal heel goed op de hoogte van wat de voor-en nadelen van zo’n tablets zijn en kunnen ze heel creatieve oplossingen bedenken opdat iedereen een tablet zou kunnen betalen of gebruiken.

Een paar uitspraken van de jongeren zelf

  • Jongen uit 3e middelbaar TSO: “Als ik een goed rapport heb, krijg ik een smartphone van mijn ouders.”
  • Meisje uit 4e leerjaar: “Door filmpjes in de klas te kijken, begrijp ik de leerstof beter.”
  • Iemand uit het 1ste middelbaar ASO: “Een tablet is leuk, maar wie gaat dat allemaal betalen?”
  • Iemand uit het 3e middelbaar ASO: “Ik haat Twitter. Dat is echt voor oude mensen.”

De meningen van jongeren over de digitale wereld waarin ze leven, zijn duidelijk verdeeld. Maar wat ze op het internet doen, doen ze allemaal wel heel bewust. Het hele belevingsonderzoek kan je in .pdf formaat downloaden.

Je kan via onderstaande link het belevingsonderzoek downloaden:

Een gedachte over “Persbericht en rapport van de Ambrassade: Jongeren willen eerste gsm op hun twaalfde

  1. Pingback: Onderzoek van De Ambrassade naar digitalisering: "E-mail is belangrijk omdat bedrijven dat nog gebruiken" - Trends in Kids- & Jongerenmarketing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.