Een positief gezinsklimaat tijden de adolescentie heeft een positief effect op latere relaties

Er gebeurde al veel onderzoek naar de negatieve effecten van slechte gezinssituaties op het latere leven van tieners, maar een pak minder naar de positieve effecten van een positief klimaat in een gezin van een adolescent. Dit nieuwe onderzoek van Robert Ackerman et al. van de universiteit van Texas in Dallas wil deze leemte vullen en stelde met zijn collega’s in een longitudinaal onderzoek vast dat een positief gezinsklimaat bij tieners van 12-13 jaar een positief effect heeft op de relaties die deze jongeren 17 jaar later zullen hebben en wat blijkt: er is een correlatie en de latere relaties blijken hechter en met meer engagement van de onderzochte jongere. Zeer opvallend, dit geldt ook voor de partner die ook meewerkt aan een positieve sfeer in de relatie: “Perhaps one of the most striking results from this work was that the quality of one marital partner’s family climate during adolescence was associated with marital outcomes for the other partner.”

De onderzoekers weten wel niet of dit komt door de houding van de onderzochte jongere of dat het gewoon is omdat iemand uit een hecht gezin op zoek gaat naar een partner die uit een gelijkaardig gezin komt.

Abstract van het onderzoek:

In this research, we evaluated how well overall levels of positive engagement in adolescents’ families of origin, as well as adolescents’ unique expressions of positive engagement in observed family interactions, statistically predicted marital outcomes approximately 20 years later. The sample consisted of 288 focal individuals and their spouses, drawn from the Iowa Youth and Families Project (IYFP). Data for focal individuals’ family-of-origin positive engagement were taken from IYFP assessments from 1989 to 1991. Data for outcomes of interest, including focal individuals’ and spouses’ marital behavior, were drawn from the IYFP between 2007 and 2008. Individuals’ unique expressions of positive engagement in their families of origin were linked to the degree of positive engagement these adolescents later exhibited toward their spouses. A positive family climate during adolescence for one marital partner was also associated with positive marital outcomes for both partners. Overall, our results suggest that the climate in one’s family of origin may have long-term significance for one’s interpersonal relationships.

Een gedachte over “Een positief gezinsklimaat tijden de adolescentie heeft een positief effect op latere relaties

  1. Pingback: online activiteit van de week » KarelSchiepers-online

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.