Ouderen lezen liever op tablets, maar?

Vandaag in de Volkskrant staat een artikel gebaseerd op nieuw Duits onderzoek naar het verschil in leesplezier tussen papier of lezen op een scherm. De Volkskrant vat samen:

“De onderzoekers hebben 57 proefpersonen een digitale tekst en een tekst op papier laten lezen. Ze hielden daarbij de oogbewegingen en hersenactiviteit in de gaten. Bij de proefpersonen tussen de 21 en 34 jaar was er geen verschil merkbaar tussen digitaal en ‘gewoon’ papier. De deelnemers tussen 60 en 77 jaar konden de digitale tekst sneller lezen en hoefden daarbij minder hun hersenen te gebruiken.

Alle deelnemers lieten van tevoren weten het lezen van papieren boeken prettiger te vinden. Volgens Matthias Schlesewsky, wetenschapper aan de universiteit van Mainz, is dat een psychologisch aspect. Dat het lezen van digitale boeken voor ouderen beter is, komt volgens hem doordat de verlichting en het goede contrast van de letters op de witte achtergrond beter is.”(Volkskrant)

Een belangrijke bedenking bij dit onderzoek is dat het vooral draaide rond leesplezier en snel informatie terugvinden. De opmerking dat de ouderen hun hersenen minder moeten gebruiken is niet per se goed nieuws voor bijvoorbeeld onthouden. Er was eerder al onderzoek dat aangaf dat net de helderheid en de mindere verwerking er voor zorgt dat er minder onthouden wordt van wat men leest op een elektronisch toestel.

Abstract van het onderzoek dat je hier kan lezen:

In the rapidly changing circumstances of our increasingly digital world, reading is also becoming an increasingly digital experience: electronic books (e-books) are now outselling print books in the United States and the United Kingdom. Nevertheless, many readers still view e-books as less readable than print books. The present study thus used combined EEG and eyetracking measures in order to test whether reading from digital media requires higher cognitive effort than reading conventional books. Young and elderly adults read short texts on three different reading devices: a paper page, an e-reader and a tablet computer and answered comprehension questions about them while their eye movements and EEG were recorded. The results of a debriefing questionnaire replicated previous findings in that participants overwhelmingly chose the paper page over the two electronic devices as their preferred reading medium. Online measures, by contrast, showed shorter mean fixation durations and lower EEG theta band voltage density – known to covary with memory encoding and retrieval – for the older adults when reading from a tablet computer in comparison to the other two devices. Young adults showed comparable fixation durations and theta activity for all three devices. Comprehension accuracy did not differ across the three media for either group. We argue that these results can be explained in terms of the better text discriminability (higher contrast) produced by the backlit display of the tablet computer. Contrast sensitivity decreases with age and degraded contrast conditions lead to longer reading times, thus supporting the conclusion that older readers may benefit particularly from the enhanced contrast of the tablet. Our findings thus indicate that people’s subjective evaluation of digital reading media must be dissociated from the cognitive and neural effort expended in online information processing while reading from such devices.

Een gedachte over “Ouderen lezen liever op tablets, maar?

  1. Pingback: Informatie van diverse blogs met als onderwerp digitalisering onder jongeren en het onderwijs | Monica Heikoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.