Games leren je beter kijken

Nieuw Canadees onderzoek bevestigt eerdere bevindingen dat het spelen van een shooter-game er voor zorgt dat je sneller dingen leert waarnemen. Voor de mensen die problemen hebben met shooters is er goed nieuws, het zelfde effect werd ook gemeten bij het spelen van racespelletjes.

Beter kunnen waarnemen kan er voor zorgen dat je bijvoorbeeld als dokter sneller een MRI kan analyseren, maar kan er ook gewoon voor zorgen dat je sneller een gezicht van een vriend herkent in de massa.

In het onderzoek werd niet enkel gekeken of gamers beter konden waarnemen (misschien was er dan enkel sprake van correlatie), maar ook of je niet-gamers beter kan leren waarnemen door hen te verplichten van wat games te spelen (dus een causaal verband). Dit laatste bleek inderdaad het geval.

Abstract van het onderzoek:

Playing action videogames is known to improve visual spatial attention and related skills. Here, we showed that playing action videogames also improves classic visual search, as well as the ability to locate targets in a dual search that mimics certain aspects of an action videogame. In Experiment 1A, first-person shooter (FPS) videogame players were faster than nonplayers in both feature search and conjunction search, and in Experiment 1B, they were faster and more accurate in a peripheral search and identification task while simultaneously performing a central search. In Experiment 2, we showed that 10 h of play could improve the performance of nonplayers on each of these tasks. Three different genres of videogames were used for training: two action games and a 3-D puzzle game. Participants who played an action game (either an FPS or a driving game) achieved greater gains on all search tasks than did those who trained using the puzzle game. Feature searches were faster after playing an action videogame, suggesting that players developed a better target template to guide search in a top-down manner. The results of the dual search suggest that, in addition to enhancing the ability to divide attention, playing an action game improves the top-down guidance of attention to possible target locations. The results have practical implications for the development of training tools to improve perceptual and cognitive skills.

4 gedachten over “Games leren je beter kijken

  1. Pingback: Games leren je beter kijken | 4pip | Scoop.it

  2. Pingback: Games leren je beter kijken | Mediawijsheid bibliotheken | Scoop.it

  3. Pingback: Games leren je beter kijken | ICT in de school | Scoop.it

  4. Pingback: Games leren je beter kijken | Manuela Bazen-Steenkamp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.