Lessen uit Mexico: meer les geen garantie op betere schoolresultaten

Dit weekend werd de de site van CD&V aangevallen, wellicht omdat ze een voorstel lanceerden om de grote vakantie in te perken tot 6 weken. Ik belde wat rond en kreeg te horen dat de bedoeling vooral een verschuiving van het aantal weken was, niet een vermindering van het aantal vakantiedag. Hier is iets voor te zeggen. Zoals al verschillende anderen hebben meegegeven is het algemeen opdrijven van het aantal lesuren niet zo een goed idee, wegens geen garantie op meer schoolsucces. Zoals in een vorige blogpost al te lezen was, scoren we in Vlaanderen op jaarbasis al behoorlijk hoog. Verschillende landen die hoog scoren op die (te?) almachtige PISA en andere TIMSS-onderzoeken hebben minder uren les.

Een nieuwe studie over een uitbreiding van het aantal lesuren in Mexico bevestigt dit gegeven. Wat bleek uit een regio die als maatregel een verhoging van het aantal lesuren invoerde:

  • nauwelijks leerwinst
  • grotere prestatiekloof tussen arme en rijke leerlingen 

Terug landen vergelijken is geen sinecure, maar dit onderzoek bevestigt een meer algemene tendens.

Abstract van de studie:

Estimating the impact of changing school inputs on student performance is often difficult because these inputs are endogenously determined. We investigate a quasi-experiment that altered the number of instructional days prior to a nationwide test in Mexico. Our exogenous source of variation comes from across states and over time changes in the date when the school year started and the date when the test was administered. We find that having more days of instruction prior to examination slightly improves student performance but exhibits diminishing marginal returns. The effects vary along the distribution of resources as determined by a poverty index, with lower improvements in poorer schools. These findings imply a weaker net benefit of policies expanding the length of the school year as they could widen the achievement gap by socioeconomic status.

2 gedachten over “Lessen uit Mexico: meer les geen garantie op betere schoolresultaten

  1. Pingback: OESO: hoeveel tijd gaat er naar onderwijs wereldwijd? (met bedenkingen) | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: OESO: hoeveel tijd gaat er naar onderwijs wereldwijd? (met bedenkingen) | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.