Update over stressvrije scholen in De Morgen: “Sekte infiltreert in onderwijs”

Het is het thema van de week geweest op deze blog met enkele verhitte discussies en getuigenissen:

Vandaag blijkt De Morgen dat er bij het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO) een dossier bijgehouden wordt over de Maharishi-beweging met als conclusie “De beweringen van de TM-beweging over de wetenschappelijk vastgestelde superioriteit van haar vorm van meditatie zijn geheel onjuist”.

6 gedachten over “Update over stressvrije scholen in De Morgen: “Sekte infiltreert in onderwijs”

 1. Pingback: Deze week in De Morgen | skepfile·be

 2. Mindfullness meditatie is geïnfiltreerd op de Universiteit van Leuven. Ik ga niet meewerken aan een wel of nietes spelletjes over het wetenschappelijk onderzoek. Bepaalde instellingen en mensen hebben een belang bij om een valse voorstelling van zaken te geven over de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek naar Transcendente Meditatie en van de voordracht van Asley Dean om o.a. daarmee verwarring te scheppen. Daar doen mensen die fan zijn mindfullness en die aan de Universiteit van Leuven zitten aan mee omdat ze daarbij bepaalde belangen bij hebben. Het is nu duidelijk wat Transcendente Meditatie kan betekenen voor het onderwijs. Over de voordracht van Asley Dean kan geen misverstand bestaan omdat die vertaald en wel op het internet circuleert. Voor degene die het Engels niet begrijpen.

  • Er is toch een essentieel verschil. Ben zelf absoluut geen adept van Mindfulness (zou er knettergek van worden) en vind het zelfs vreemd dat ik hier het zou moeten verdedigen. Maar, als ik met onderzoekers spreek die hier werk rond verrichten stel ik oa vast dat ze nooit zullen beweren dat het voor alles werkt (uit een van de lopende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat je verzetten tegen pijn evenveel effect heeft als het mindfull aanvaarden) en ik heb nog niet vastgesteld dat de onderzoekers gaan ‘evangeliseren’. Meer nog, de wetenschappers die rond mindfulness werken, waarschuwen zelf voor niet gepast gebruik oa bij zware depressies omdat onderzoek aantoonde dat het hier ook een mogelijk negatief effect kan opleveren. Wouter, zie andere discussie, is zelf trouwens een behoorlijke scepticus rond Mindfulness.
   Ik was toevallig als buitenstaander aanwezig bij een debat binnen een vakgroep die hier onderzoek rond doet en de skepsis die de betrokken onderzoekers binnen het team van niet mindfulness-onderzoekers moesten doorstaan over bijvoorbeeld onderzoeksdesign was enorm. Oja, geen van de onderzoekers die het onderzoek uitvoerden gaven zelf training in Mindfulness. Merk je een verschil?
   Zijn er misbruiken bij Mindfulness-aanbieders, los van wetenscap? Zeker, deze werden enkele weken nog pijnlijk ontmaskerd door Panorama. Maar wel handig dat er de nodige wetenschappelijke reflexen bestaan.
   Oja, ik bekeek de video van Ashley Deans en ik vond de verschillende verslagen die ik ondertussen ontving behoorlijk accuraat.

 3. Pingback: Lectuur op zaterdag: jongeren gaan creatief om met privacy, stressvrije scholen opnieuw, examenfraude uit 1918,… | X, Y of Einstein?

 4. Pingback: Een vlinderschool fladdert over onderwijsmythes… | X, Y of Einstein?

 5. Pingback: Deze week in De Morgen: homeopathie en TM | Kritische Massa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.