Een computer die de letters in je hoofd kan lezen

Dit onderzoek van de Nederlandse Radboud Universiteit kan een beetje creepy lijken, maar het is tegelijk fascinerend. Door data van breinscans te koppelen aan algoritmes slaagde men er in om de letters die een persoon bekeek te herkennen. IO9.com droomt al van dromen kunnen meebekijken, maar ik denk dat dit nog een hele eind te gaan is. Neuroskeptic heeft er ook al over geschreven en vindt de aanpak goed gevonden. Wel wijst hij er op dat het nu niet gaat over betekenis of een heel woord, maar wel over losse letters.

En dromen bekijken? Dan wil ik nog het wel even hebben over privacy…

Abstract van het onderzoek:

With the advent of sophisticated acquisition and analysis techniques, decoding the contents of someone’s experience has become a reality. We propose a straightforward linear Gaussian approach, where decoding relies on the inversion of properly regularized encoding models, which can still be solved analytically. In order to test our approach we acquired functional magnetic resonance imaging data under a rapid event-related design in which subjects were presented with handwritten characters. Our approach is shown to yield state-of-the-art reconstructions of perceived characters as estimated from BOLD responses. This even holds for previously unseen characters. We propose that this framework serves as a baseline with which to compare more sophisticated models for which analytical inversion is infeasible.

3 gedachten over “Een computer die de letters in je hoofd kan lezen

  1. Pingback: Een computer die de letters in je hoofd kan lez...

  2. Interessant & gaaf. Zou het ook mogelijk worden de andere kant op te werken: signalen genereren en die voeren aan de hersenen, zodat je DENKT wat te zien (wat er niet is)? Als dat dan ook nog als ‘overlay’ over wat je WEL echt ziet mogelijk blijkt, dan heb je zeg maar Google Glass maar dan nog wat beter ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s