Onmeetbaar

Frank Van Massenhove post de columns die hij schrijft voor oa De Tijd ook op zijn persoonlijke blog. Ik maak hier even reclame door een reblog, maar kan het niet laten wat commentaar toe te voegen…
Professor Martin Valcke wijst er in lessen en gesprekken graag op dat we in Vlaanderen 1 jaar van de 6 in het secundair onderwijs gebruiken voor evaluatie. De dubbelzinnige houding tegenover evalueren kaart Frank Van Massenhove mooi aan in zijn opinie. Toch nog 1 bedenking: de petitie vertrekt van universitaire onderzoekers die momenteel te eenzijdig beoordeeld worden op publicaties en daarbij aanklagen dat het andere werk dat ze doen (maatschappelijke dienstverlening en net ook onderwijs), te weinig in rekening gebracht wordt.
Vorige week had ik het geluk om met Dirk Van Damme in discussie te gaan. We hebben het onder andere over centrale examens gehad, wat niet in het interview in Knack is opgenomen. Hij is (na een lang proces van wikken en wegen) voorstander, ik ben (na een zelfde proces, maar als minder grote expert dan de professor) tegen. We kennen allebei veel van de argumenten pro- en contra en dan wordt het dus een afweging van wat voor jou het meest doorweegt.

frankvanmassenhove

otis taylor
Didn’t Know Much About Education
Love taught me everything

Didn’t Know Much About Education, Otis Taylor, Below The Fold, 2005

“Ik neem petitie Vlaamse onderzoekers ernstig, maar vind impliciet afwijzen van meetbaarheid eigen werk door wetenschappers problematisch”, twitterde Dirk Van Damme, onderwijsbaas bij de Oeso, eergisteren. Toen ik verleden jaar hun hoofdkwartier bezocht, kreeg ik van iedereen daar te horen dat “die twee Belgen hier”, de andere is Yves Leterme, niet alleen enorm innemende mensen waren maar ook ronduit briljant. Wanneer de immer bedachtzame Van Damme het woord “problematisch” in de mond neemt houden zelfs de meest zelfingenomen onderwijsdeskundigen, als dat geen pleonasme is, even de adem in.

Zelf heb ik ook wel één en ander te maken gehad met onderwijs en het trof me iedere keer: onderwijsmensen vinden dat ze niet kunnen geëvalueerd worden. Ze zijn geen uitzondering. Ambtenaren, politiemensen, ziekenhuispersoneel, verkopers, om maar te zwijgen van cultuurmensen: onmeetbaar.

View original post 452 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.