Interesting discussion paper: “a country‘s ranking in international cognitive tests might misguide its educational policy”

Deze post kan je lezen op mijn Engelstalige blog, maar is zo relevant dat ik hier even een linkje leg. Een van de stellingen in deze discussie paper is dat landen vergelijken op basis van cognitieve tests zoals TIMSS of PISA niet noodzakelijk de juiste manier zijn. De onderzoekers herbekijken de cijfers in functie van wat kinderen op school in een jaar bijleren. Opeens blijkt de lijst van best presterende landen helemaal herschikt.

From experience to meaning...

This is an interesting piece of work by Dutch Dinand Webbink and Sander Gerritsen (HT @JanTishauer). In their discussion paper they used data from international cognitive tests (TIMSS) and compared the ranking based on cognitive results with the estimated gains pupils can have in an educational system. A year of school time increases performance in cognitive tests with 0.2 to 0.3 standard deviations for 9- year olds and with 0.1 to 0.2 standard deviations for 13-year olds.  But they found something more, in their conclusion they elaborate:

“Remarkably, we find no association between the estimated gains in achievement and the level scores of countries. At all levels of test scores we observe countries with high achievement gains and countries with low gains in achievement. The lack of association has been found for both tests (math, science) and for both age groups. Hence, assessments of the performance of education systems based on the estimated gains in…

View original post 380 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.