Aandachtsproblemen in het eerste leerjaar hebben grotere impact dan latere problemen

Een nieuwe studie van Duke University onderstreept het belang van het eerste leerjaar. Kinderen die in het eerste leerjaar problemen hebben met aandacht geven blijken jaren lang een prijs te betalen, dit effect is veel kleiner als het probleem zich pas stelt in een volgend leerjaar.

Nu, de onderzoekers geven aan dat ze in dit beschrijvend onderzoek niet zozeer stilstaan bij de oorzaken van de aandachtsproblemen. Wel merken ze op dat deze zowel bij het kind kunnen liggen (en dan vaak aanhouden), als eerder kunnen veroorzaakt worden door omstandigheden. Voor deze laatste groep is het dus belangrijk de impact te beseffen in een eerste leerjaar. De onderzoekers pleiten onder andere daarom voor vroege detectie.

Abstract van het onderzoek:

This study examined whether the negative association between children’s attention difficulties and their academic functioning is largely confined to children whose attention problems persist across early grades and whether it depends on when attention problems emerge in children’s schooling. Children from the normative sample of the Fast Track study were classified into four attention problem groups based on the presence versus absence of attention problems in first and second grade. Those with attention problems in both grades showed a decline in reading and math achievement during the K-5 interval relative to children with attention problems in first grade only. Both groups of inattentive first graders also performed worse than comparison children. In contrast, children whose attention problems emerged in second grade did not differ from comparison children on any achievement outcome performed significantly better than inattentive first graders. The implications of these findings are discussed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.