Does school kill creativity?

Voor de mensen die mijn Engelstalige blog nog niet ontdekten, in deze blogpost bespreek ik het onderzoek dat Barend Van Heusden aanbracht in zijn keynote-lezing op de Nederlandse Dag van de Cultuureducatie in Amsterdam vorige week. De inzichten staan haaks op de premisse die Ken Robinson naar voor schuift onder andere in zijn beroemde ‘Changing paradigms’-video/lezing.

From experience to meaning...

This Tuesday I had the pleasure to attend a keynote by professor Barend Van Heusden who talked about creativity and arts education. He never mentioned that specific famous TED-ster, but he did explain that contrary to popular belief, creativity augments by getting older.

Wait a minute, so the idea that school kills creativity could be wrong? Well, it’s nuanced to say the least.

Barend based his explanations on the research mentioned in the book  “Explaining Creativity” by R. Keith Sawyer, do note that the professor of course checked the research himself.

First of all Sawyer notes in his first chapter on conceptions of creativity that there are indeed many different views on the concept an that these views have changed over time. The idea of the child as born creative and society gradually corrupting them as they grow up originates in fact “from the 19th-century Romantic era-belief that…

View original post 390 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.