2 breinonderzoeken met potentieel voor leren en tegen vergeten

Als je de blog van Neuroskeptic nog niet volgt, best vanaf nu doen. Het is de plaats waar je (onderbouwd) tegengeluid kan horen als alle media het hebben over de verschillen in brein tussen mannen en vrouwen.

Maar de man (of vrouw, we weten niet wie achter het pseudoniem zit) brengt niet enkel kritiek, maar ontsluit op zijn blog ook nieuwe onderzoeken over het brein en 2 recente posts tonen een fascinerend beeld van een mogelijke toekomst:

  • Wat dacht je van de mogelijkheid om het brein specifiek te stimuleren om makkelijker iets welbepaald aan te leren? Het was al gelukt om dit te doen met ratten, maar nu deed men het met Rhesus-aapjes en met succes! Waar de aapjes zonder breinstimulatie (specifiek van de hippocampus) veel fouten maakten, bleken ze met de juiste stimulering de opdracht foutloos uit te voeren.
  • De zelfde onderzoekers slaagden er in een ander onderzoek ook in om ook andere delen van het brein te stimuleren waarbij.

Lees de blogpost over de onderzoeken hier. 1 ding is wel belangrijk: deze onderzoeken zijn een grote stap voorwaarts, maar rhesus-aapjes zijn nog geen mensen en de opdrachten die de aapjes moesten uitvoeren zijn nog geen complexe taken, maar eerder eenvoudige, repetitieve handelingen. De stap naar complex leren bij mensen is nog steeds enorm. Los van het feit dat ik niet goed weet hoe dan brainstimulatie voor leren veel zou verschillen van bijvoorbeeld brainwashing. Maar fascinerend en intrigerend is het zeker, en volg die blog!

2 gedachten over “2 breinonderzoeken met potentieel voor leren en tegen vergeten

  1. Pingback: 2 breinonderzoeken met potentieel voor leren en...

  2. Pingback: 2 breinonderzoeken met potentieel voor leren en...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s