5 citaten voor onderwijsverbeteraars

De vijf quotes die Kris Van den Branden plukt uit Waiting for Superman zijn inderdaad zeer relevant, toch zullen enkele (Amerikaanse én Europese) onderwijsdenkers ietwat vreemd opkijken bij enkele namen die de revue passeren. Bill Gates, Randi Weingarten en zeker Michelle Rhee zijn niet echt onomstreden in het publieke debat over onderwijs in de VS. Zo krijgt onder andere het vurig pleidooi van Rhee voor gestandaardiseerde testen veel kritiek en stelt men (volgens mij terecht) kritische vragen bij de agenda en kennis terzake van Bill Gates waarbij sommige suggesties van de Gates Foundation behoorlijk negatieve gevolgen hadden. Beide kunnen ook niet helemaal los gezien worden van de huidige charterschool beweging die volgens ook niet onomstreden figuren als Diane Ravitch net het publieke onderwijs in de VS onderuit halen. Randi Weingarten staat dan weer in het middelpunt van de huidige common core discussie.

Een tegengeluid van Ravitch als reactie op de gelijknamige film als het boek waar de quotes uitkomen kan je hier lezen.

Zelf zou ik trouwens deze 2 quotes van Larry Cuban trouwens toevoegen aan iedereen die onderwijs wil veranderen.

DUURZAAM ONDERWIJS

Hieronder volgen 5 ronkende citaten rond onderwijsverbetering. Ze komen uit “Waiting for Superman”, een boek dat inspeelt op de crisis binnen het Amerikaans openbaar onderwijssysteem. Het boek bevat inspirerende bijdragen van onderwijsonderzoekers, innovatie-experts en leerkrachten, en zit boordevol ideeën om het leerplichtonderwijs sterker, effectiever en rechtvaardiger te maken.  En dus een aantal citaten om van te smullen…

“The essential value of public education is to prepare today’s students to be not only tomorrow’s workers, but also to be the caretakers of our environment, the tenders of global relationships, the creator of our arts, and the innovators of enterprise” (Randi Weingarten, p. 144).

Het leerplichtonderwijs bereidt mensen niet alleen voor op de arbeidsmarkt. Het draait ook, en wellicht in de eerste plaats, om persoonsvorming. Het gaat om het geven van kansen aan jonge mensen om te leren hoe ze voor zichzelf en hun naasten kunnen zorgen, hoe ze constructieve relaties…

View original post 702 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.