Ellen Geboers: de school is een oefenterrein voor burgerschap

Ellen Geboers promoveerde op  19 maart aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek naar burgerschap bij jongeren. Haar conclusie: als de school zelf een oefenterrein is voor burgerschap, stimuleert dat leerlingen tot maatschappelijke participatie.

Uit het persbericht:

Geboers analyseerde de burgerschapscompetenties van ruim zevenduizend leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ze onderscheidt vier soorten competenties: maatschappelijke interesse, prosociale bekwaamheid, reflectief denken en assertiviteit. In een vervolgonderzoek keek ze naar de ontwikkeling van competenties in de eerste drie jaar van het voortgezet onderwijs. Maatschappelijke interesse en reflectief denken namen over het algemeen af, terwijl prosociale bekwaamheid en assertiviteit niet veranderden. Leerlingen die actief participeren in de maatschappij en betrokken zijn bij het nieuws, ontwikkelen zich relatief meer op het gebied van reflectief denken.

Een pedagogisch schoolklimaat dat ruimte biedt voor discussie en positieve relaties en dat sociaal gedrag aanmoedigt, stimuleert jongeren om te participeren in de samenleving, aldus Geboers. Haar onderzoek kan scholen helpen hun leerdoelen daarop af te stemmen.

Abstract van haar PhD dat je hier helemaal kan downloaden:

Citizenship is considered an important factor in the development of interpersonal and societal competence (i.e. learning to act responsibly and adequately in Western society). The school is part of the daily life context of students and thus ideally a place to accumulate democratic experiences, meet and contact with others, reflect upon interpersonal relationships but also societal issues and both develop and practice citizenship competences. For schools to instil and promote citizenship, a basic understanding of the actual citizenship competences of students is needed in addition to those factors which play a role in the development of these competences – including the citizenship education efforts. In order to understand the concept of citizenship of people, there was a focus on a broad conceptualization of citizenship in the context of the daily lives of young people in which their citizenship is situated. It was assumed that such an understanding is essential for schools to align their educational goals and strategies with the citizenship competences of students. The results of the studies reported on in the thesis provide insight into the citizenship competences of young people and the potential effects of citizenship education. Knowledge about the citizenship orientations and citizenship knowledge of students in addition to the possibilities for their further development can support the schools to explicit and develop a vision and systematic approaches for citizenship education for all students in all levels of education.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.