Een publiek-wetenschappelijk gevecht over de ‘theory of disruption’

Nu, hoe wetenschappelijk het gevecht uitgevochten wordt is nog maar de vraag, maar de zeer populaire theorie over disruptieve ontwikkelingen die in The Innovator’s Dilemma van Clayton M Christensen beschreven werd, kreeg een historische factcheck in The New Yorker door Jille Lepore.

Over wat gaat het precies?

disruptive innovation is an innovation that helps create a new market and value network, and eventually disrupts an existing market and value network (over a few years or decades), displacing an earlier technology. The term is used in business and technology literature to describe innovations that improve a product or service in ways that the market does not expect, typically first by designing for a different set of consumers in a new market and later by lowering prices in the existing market. (Wikipedia)

En dan moet je dus denken aan bedrijven zoals Kodak die verdwijnen door de Instagrams van deze wereld, om nog maar te zwijgen over Uber en AirBnB.

Maar… Lepore is keihard in haar analyse: “Disruptive innovation as a theory of change is meant to serve both as a chronicle of the past (this has happened) and as a model for the future (it will keep happening). The strength of a prediction made from a model depends on the quality of the historical evidence and on the reliability of the methods used to gather and interpret it. Historical analysis proceeds from certain conditions regarding proof. None of these conditions have been met.”

En Christensen is not amused en valt de onderzoekster in een zeer opvallende stijl aan.

Maar… zoals Slate vaststelt, het woord disruptie wordt nu echt wel te pas en vooral te onpas gebruikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.