Een nieuwe ‘Internet maakt ons dommer’-studie zegt vooral: leer op papier

De onderzoekers hergebruikten een titel van Nicholas Carr voor hun studie,”Is Google Making Us Stupid? “, maar zet je zo op het verkeerde been. Wat echt onderzocht is, staat namelijk in de ondertitel: “The Impact of the Internet on Reading Behaviour.”

En daarover gaat het echt: onthou je beter als je iets op een scherm leest of op papier. We weten al van eerder onderzoek dat je best notities op papier neemt, maar ook voor het onthouden zou online lezen af te raden zijn.

Toch is meer dan de nodige voorzichtigheid aangewezen bij dit onderzoek dat vooral verkennend is en men vooral keek naar de perceptie van de ervaring. Echt een degelijke, vergelijkende test van hoeveel je onthoudt via papier versus scherm is niet gebeurd. In feite is het een verslag van een survey bij een zeer kleine niet random gekozen groep van 202 respondenten.

Abstract van het onderzoek:

This study explored the impact of the Internet on our reading behaviour. Using an exploratory survey, it examined the online and offline reading behaviour of individuals, and determined the underlying patterns, the differences between online and offline reading, and the impacts of the online environment on individuals’ reading behaviour. The findings indicated that there were definite differences between people’s online and offline reading behaviours. In general, online reading has had a negative impact on people’s cognition.
Concentration, comprehension, absorption and recall rates were all much lower while reading online than offline.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.