Nadenken over onderwijs: Mens sana in corpore sano

Nee, er volgt nu geen pleidooi voor Latijn, maar wel voor sport op school. Mensen die me goed kennen, zullen zich wellicht door dit onverwacht voorstel van precies mij zich nu verslikken, maar onderzoek is duidelijk: bewegen is een belangrijke hulpbron voor leren. De leuze ‘een gezonde geest in een gezond lichaam‘ gaat wel degelijk op.

De voorbije dagen plaatste ik verschillende posts over de invloed van beweging op school. We weten al langer dat bewegen een positief effect kan hebben op school. Dylan William liet daarom de schooldag in zijn “The Classroom Experiment” met een kwartiertje sport beginnen. Nu doet onderzoek vermoeden dat het de symptomen van ADHD doet afnemen. Weliswaar zou het effect voor jongens groter zijn dan voor meisjes, maar he, we hadden toch al een jongensprobleem en bewegen is sowieso gezond. Meisjes zouden trouwens minder bewegen dan jongens en ander onderzoek toont het voordeel van wandelen voor meisjes (ht Tommy Opgenhaffen). En ten overvloede: bewegen werkt tegen obesitas. Het gaat er niet om dat iedereen topsport moet doen. Het is volgens mij niet zeker of topsport wel zo gezond is. Wel is het een pleidooi om 12-15 minuten te bewegen voor de lesdag te beginnen.

Maar wat zien we vandaag op school? De zwemlessen verminderen onder druk van de maximumfactuur en er zijn zelfs mensen die sport naar een apart traject na de lessen willen bannen. En steeds minder leerlingen gaan met de fiets naar school.

Ondertussen blijken een pak tieners te lijden aan burn-out en stress en nee, sport zal hier niet het enige soelaas bieden. De aanbevelingen die je oa op Gezond Op School terug kan vinden zijn een goed startpunt.  Tegelijk weten we dat sport wel degelijk ook helpt tegen stress.

2 gedachten over “Nadenken over onderwijs: Mens sana in corpore sano

  1. Pingback: Nadenken over onderwijs: Mens sana in corpore s...

  2. Pingback: Persbericht OU: 30 minuten bewegen stimuleert kortetermijngeheugen | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.