Persbericht CPB: Stimuleren persoonlijke ontwikkeling op scholen verbetert sociaaleconomische uitkomsten

Gisteren al een boeiend rapport van CPB, nu een tweede rond executieve functies (ht @ronaldbuitelaar)

Check trouwens ook wat ik er op mijn Engelstalige blog over schreef.

Check dit persbericht en bijhorend rapport:

In het onderwijs is te weinig aandacht voor de persoonlijke, niet-cognitieve ontwikkeling van leerlingen. Persoonlijkheid en motivatie zijn belangrijke voorspellers van sociaaleconomische uitkomsten, zoals de kans op een baan, het loon dat iemand verdient en het aantal jaren dat wordt geïnvesteerd in onderwijs.

Versterking van het onderwijs op dit terrein zou daarom een integraal onderdeel van het schoolcurriculum moeten zijn. Dat schrijven de onderzoekers Lex Borghans, Ron Diris en Bas ter Weel in de vandaag verschenen CPB Policy Brief ‘Investeringen in persoonlijke ontwikkeling verbeteren sociaaleconomische uitkomsten’.

Bekend is dat persoonlijkheid een belangrijke bijdrage levert aan het verklaren van sociaaleconomische uitkomsten en verschillen daarin tussen mensen. De ontwikkeling van vaardigheden, zoals zorgvuldigheid, zelfreflectie, doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid, is hiervoor van groot belang. In tegenstelling tot cognitieve vaardigheden is persoonlijke ontwikkeling ook op latere leeftijd nog te beïnvloeden. Het is daarom verrassend dat persoonlijke ontwikkeling van leerlingen op dit moment nauwelijks aandacht krijgt in het onderwijs, ook niet bij het voorkomen en repareren van achterstanden van kinderen.

In deze CPB Policy Brief wordt inzichtelijk gemaakt op welke wijze persoonlijkheid, persoonlijke kenmerken en motivatie een rol spelen in het verklaren van uiteenlopende verschillen in sociaaleconomische uitkomsten. In (Amerikaanse) interventieprogramma’s, gericht op de aansluiting van kinderen met een achterstand, blijkt dat werken aan persoonlijke ontwikkeling grote opbrengsten heeft. De onderzoekers concluderen daarom dat het loont om versterkingen van het onderwijs op dit terrein als integraal onderdeel in het schoolcurriculum op te nemen.

Download (PDF document, 3.3 MB) | 18 pagina’s | ISBN 978‑90‑58333‑667‑5

Lees ook het bijbehorende OESO-rapport.

2 gedachten over “Persbericht CPB: Stimuleren persoonlijke ontwikkeling op scholen verbetert sociaaleconomische uitkomsten

  1. Pingback: Hattie-bashing en het CPB-rapport | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Hattie-bashing en het CPB-rapport | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.