Wat tieners fout denken over drankgebruik,… van populaire tieners voorspeller van eigen gedrag

Misschien herken je het wel uit je eigen jeugd? De andere tieners leken steeds meer mee te maken en te doen dan jij? Tenminste, dat dacht je misschien, maar volgens nieuw Amerikaans onderzoek onder leiding van Sarah W. Helms blijken tieners fout in te schatten in welke mate leeftijdsgenoten ‘risky’ gedrag vertonen, dit ging van winkeldiefstal, over roken tot het hebben van meerdere sekspartners. Vooral het gedrag van de coole kinderen werd overschat door de andere respondenten, zelfs ook door de mede-cole tieners.

In een tweede onderzoek gingen de onderzoekers nog een stapje verder door te kijken naar het effect op langere termijn door de tieners over een periode van 2 jaar regelmatig te bevragen. En wat blijkt? Het beeld dat de respondenten van andere tieners hadden, bleek een significante voorspeller te zijn voor de eigen toename van middelengebruik van de bevraagde adolescenten. Vrij vertaald: hoe meer de tieners dachten dat populaire kinderen roken, drinken of ander risky gedrag, hoe groter de kans dat de adolescenten dit gedrag zelf zullen stellen.

Abstract van het onderzoek:

Most peer influence research examines socialization between adolescents and their best friends. Yet, adolescents also are influenced by popular peers, perhaps due to misperceptions of social norms. This research examined the extent to which out-group and in-group adolescents misperceive the frequencies of peers’ deviant, health risk, and adaptive behaviors in different reputation-based peer crowds (Study 1) and the prospective associations between perceptions of high-status peers’ and adolescents’ own substance use over 2.5 years (Study 2). Study 1 examined 235 adolescents’ reported deviant (vandalism, theft), health risk (substance use, sexual risk), and adaptive (exercise, studying) behavior, and their perceptions of jocks’, populars’, burnouts’, and brains’ engagement in the same behaviors. Peer nominations identified adolescents in each peer crowd. Jocks and populars were rated as higher status than brains and burnouts. Results indicated that peer crowd stereotypes are caricatures. Misperceptions of high-status crowds were dramatic, but for many behaviors, no differences between populars’/jocks’ and others’ actual reported behaviors were revealed. Study 2 assessed 166 adolescents’ substance use and their perceptions of popular peers’ (i.e., peers high in peer perceived popularity) substance use. Parallel process latent growth analyses revealed that higher perceptions of popular peers’ substance use in Grade 9 (intercept) significantly predicted steeper increases in adolescents’ own substance use from Grade 9 to 11 (slope). Results from both studies, utilizing different methods, offer evidence to suggest that adolescents misperceive high-status peers’ risk behaviors, and these misperceptions may predict adolescents’ own risk behavior engagement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.