Nieuw onderzoek toont invloed armoede op geheugen

Onderzoekers bekeken of het werkgeheugen van kinderen die in armoede leven op het platteland verschilt van kinderen die in stedelijke armoede leven. De onderzoekers stelden vast dat kinderen in armoede zowel beperkingen vertonen op vlak van verbaal als visueel-ruimtelijk geheugen. Het kortetermijngeheugen (of werkgeheugen) zou namelijk uit 2 delen bestaan, namelijke een verbaal werkgeheugen (bijvoorbeeld, het onthouden van gesproken cijfers, letters of woorden) en een visueel-spatieel werkgeheugen (bijvoorbeeld, het onthouden of zich voorstellen van figuren). (zie wikipedia)

Opvallend is dat de mindere werking bij kinderen op het platteland gelijk is voor beide vormen van geheugen, terwijl kinderen uit de stad slechter scoren voor visueel-spatieel dan voor verbaal.

De onderzoekers vermoeden, in lijn met eerder onderzoek van oa Mullainathan en Shafir en hun boek Schaarste, dat de oorzaak van de mindere werking veroorzaakt wordt door stress. Onderzoekster Michelle Tine ziet in dit onderzoek ook evidentie voor de stelling uit vroegere onderzoeken dat omgeving bij kinderen uit gezinnen met lage SES vooral een invloed heeft, terwijl genen hier weinig impact hebben. Terwijl dit voor kinderen uit hoge inkomens het omgekeerde klopt. Als de omgeving goed genoeg is, wordt de invloed van genen groot.

Abstract van het onderzoek:

This study was designed to investigate if the working memory profiles of children living in rural poverty are distinct from the working memory profiles of children living in urban poverty. Verbal and visuospatial working memory tasks were administered to sixth-grade students living in low-income rural, low-income urban, high-income rural, and high-income urban developmental contexts. Both low-income rural and low-income urban children showed working memory deficits compared with their high-income counterparts, but their deficits were distinct. Low-income urban children exhibited symmetrical verbal and visuospatial working memory deficits compared with their high-income urban counterparts. Meanwhile, low-income rural children exhibited asymmetrical deficits when compared with their high-income rural counterparts, with more extreme visuospatial working memory deficits than verbal working memory deficits. These results suggest that different types of poverty are associated with different working memory abilities.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s