Tweeten lucht op: berichten posten over seksisme zou positief effect hebben op welbevinden vrouwen

Kan tweeten over seksisme je als vrouw een beter gevoel geven? Dit zou blijken uit een volgens mij een wat apart onderzoek. 93 vrouwen werden verdeeld over 3 groepen. Elke deelneemster werd gedurende 3 dagen geconfronteerd met berichten over seksisme in politiek, in de media en aan de universiteit. De eerste groep van vrouwelijke studenten mocht niet tweeten, een tweede groep kreeg de kans erover privéberichten te sturen via twitter, de derde groep werd gevraagd om er publiek over te tweeten. Van elke deelneemster aan het onderzoek werd ook het welbevinden en de stemming gemonitord. Ook de tweets werden qua sentiment bekeken (meestal boos, verbaasd,…).

De onderzoekers stelden vast dat enkel de groep die publiek tweette na drie dagen zich beter begon te voelen.

Lucht publiek tweeten dus op?

Abstract van het onderzoek:

Although collective action has psychological benefits in non-gendered contexts (Drury et al., 2005, Br. J. Soc. Psychol., 44, 309), the benefits for women taking action against gender discrimination are unclear. This study examined how a popular, yet unexplored potential form of collective action, namely tweeting about sexism, affects women’s well-being. Women read about sexism and were randomly assigned to tweet or to one of three control groups. Content analyses showed tweets exhibited collective intent and action. Analyses of linguistic markers suggested public tweeters used more cognitive complexity in their language than private tweeters. Profile analyses showed that compared to controls, only public tweeters showed decreasing negative affect and increasing psychological well-being, suggesting tweeting about sexism may serve as a collective action that can enhance women’s well-being.

2 gedachten over “Tweeten lucht op: berichten posten over seksisme zou positief effect hebben op welbevinden vrouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.