Wat krijg je als je 100 onderzoeken in de psychologie opnieuw doet?

Replicatieonderzoek, het opnieuw uitvoeren van een onderzoek met andere proefpersonen, is een tijdje niet zo populair geweest omdat het vaak minder interessant leek voor wetenschappelijke journals om te publiceren. Maar gelukkig is het tij aan het keren, in die mate zelfs dat er soms al klachten zijn over een “replicatiepolitie” (het is een 1 april-bericht waar de bronnen spijtig genoeg geen grap zijn).

Nochtans: als een onderzoek opnieuw gedaan wordt en de oorspronkelijke inzichten worden bevestigd, dan is dat toch fijn? Crowdsourcing leverde een project,“Reproducibility Project: Psychology”, op waarin 100 psychologische onderzoeken opnieuw werden uitgevoerd en ogenschijnlijk is het resultaat niet zo hoopgevend: slechts 39 onderzoeken werden positief bevestigd.

Dit is echter slechts een oppervlakkig beeld. De 61 andere onderzoeken waren niet per definitie fout, slechts 15 werden echt helemaal tegengesproken. 24 echter kwamen nog steeds behoorlijk dicht in de buurt, maar konden op basis van de vooropgestelde criteria niet als een “ja” gemarkeerd worden.

Lees meer in dit artikel in Nature.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.