PISA in Focus: wiskunde werd belangrijker het voorbije decennium

De voorbije dagen was er wel de school in Lier die langer opvang zal aanbieden, maar de nieuwe PISA in Focus (gebaseerd op data van PISA 2012) gaat over extra tijd die naar vakken gaat.

De onderzoekers vergeleken het aantal uren die naar wiskundelessen gaan in 2012 met de situatie in 2003 en ontdekten dat effectief er meer wiskundeles gevolgd wordt en dat dit ook een effect heeft op de resultaten:

  • Regardless of the type of school attended (public or private, advantaged or disadvantaged), 15-year-old students spent more time in mathematics lessons in 2012 than in 2003.
  • The average amount of time spent in mathematics classes varies by more than a factor of two across countries and economies.
  • The more time spent in mathematics classes, the better students perform, on average; but giving students more work in class is often not enough to improve learning outcomes.

Maar wacht eens even. PISA wordt afgenomen bij 15-jarigen, dus het kan ook betekenen dat – bijvoorbeeld in Vlaanderen – iets meer leerlingen een richting kiezen met meer wiskunde en dat ze daardoor een iets uitgebreider pakket krijgen. Of, in landen met een meer comprehensief systeem, ze meer wiskunde als optie kiezen. Het focus-rapport legt de link enkel met veranderingen in het curriculum, wat zeker kan, maar ik denk dat ze dan iets belangrijks over het hoofd zien. Wel geeft het aan dat wiskunde voor de samenleving iets aan belang heeft gewonnen.

Gemiddeld besteden leerlingen in de PISA-landen 3u en 38 minuten aan wiskunde op school, wat vergelijkbaar is met andere kernvakken.

Maar uit vorig onderzoek weten we dat extra tijd niet per definitie betere schoolresultaten oplevert. Iets wat ook terugkomt in het besluit van het focus-rapport:

An important decision within any school system is how much time to allocate to lessons in core subjects. While a substantial amount of lesson time is a prerequisite for learning and equity in education, simply increasing the number of hours students spend in class will not automatically help to improve students’ performance. Schools and school systems need to ensure that an adequate amount of time in class is combined with the right curricular choices, high-quality teachers and positive learning environments.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.