Woorden herhalen is goed, woorden luidop voor iemand herhalen is beter

Een nieuw onderzoek van Alexis Lafleur en Victor Boucher bevestigt het belang van herhalen bij leren (weten we al zeer lang), maar voegt een opvallende twist toe: als je de woorden luidop herhaalt zou je beter onthouden.

Voor het onderzoek lieten ze 44 studenten woorden herhalen dat ze op een scherm zagen, maar waarbij ze de woorden op 4 verschillende wijzen moesten herhalen:

  • gewoon in hun hoofd
  • in stilte herhalen, maar met hun lippen de woorden vormen
  • de woorden luidop herhalen terwijl ze naar het scherm kijken
  • de woorden luidop herhalen terwijl ze iemand aanspreken.

Opvallend, tijdens het herhalen kregen de deelnemers een koptelefoon op zodat ze zichzelf niet konden horen, zelfs als ze de woorden luidop herhaalden. Toch bleek dat laatste het meest effectief.

Abstract van het onderzoek:

Experiments involving verbal self-monitoring show that memory for spoken words varies with types of sensory feedback: memory is better when words are spoken aloud than when they are lip-synched or covertly produced. Such effects can be explained by the Central Monitoring Theory (CMT) via a process that matches a forward model reflecting expected sensory effects of practiced forms and sensory information during speech. But CMT oversees factors of shared attention as achieved by speaker–listener gaze, and implies that sensory feedback may not affect the learning of unpracticed forms (non-words). These aspects of CMT were examined in two experiments of self-monitoring focusing on oro-sensory feedback. In Experiment 1 we show that varying feedback creates differential effects on memory for spoken words and that speaker–listener gaze alters these effects. Using non-words, Experiment 2 shows the absence of differential feedback effects. The results confirm CMT but suggest the need to refine the theory in terms of processes that mediate attention.

Een gedachte over “Woorden herhalen is goed, woorden luidop voor iemand herhalen is beter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s