Lerarenopleiding afschaffen?

In Nederland kwam er gisteren een voorstel van de Kamer om het huidige systeem van lerarenopleiding af te schaffen. De idee is dat afgestudeerden van hogescholen of universiteiten direct voor de klas moeten kunnen en dat dan in-service training moet volgen.

De redenen volgens de kamerleden die het voorstel lanceerden zijn tweeërlei:

  • je moet na je studies nog een extra opleiding doen
  • die opleidingen zijn niet denderend qua kwaliteit

Zouden de pas-afgestudeerden dan helemaal onbeslagen voor de klas komen? Niet helemaal:

“Daarnaast zouden zij dan toegespitste scholing didactiek en pedagogiek moeten volgen, mogelijk al tijdens hun bachelor of master. Ook voor zij-instromers uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven zou dit systeem volgens Duisenberg een oplossing kunnen zijn om het vak van leraar aantrekkelijker te maken.”

Het gaat dus duidelijk niet over de lerarenopleidingen die we in Vlaanderen kennen voor kleuter, lager en secundair onderwijs aan de hogeschool, maar wel over de niveaus van de universitaire lerarenopleiding en CVO’s.

Het idee van in-service training ben ik niet ongenegen. Goede ondersteuning én professionalisering van beginnende docenten is cruciaal om die mensen in het onderwijs te houden en zeker professionalisering heeft een enorm effect op het leren van de leerlingen. Maar dat doet de nood aan een basis niet verdwijnen. De vraag is echter hoe groot het aandeel zal zijn van de voorbereiding in de opleiding en de zij-instromers lijken deze al helemaal niet te krijgen. Stel je voor dat de nieuwbakken studenten pas leerlingen zien na afstuderen? Het woord “Praktijkschok” zal een heel nieuwe betekenis krijgen voor velen.  Misschien is het voorstel een versluierd pleidooi voor een educatieve master? Probleem met krantenberichten en proefballonnetjes is dat het vaak vaag blijft…

Het is volgens mij ook maar de vraag of dit het aanzien van de docent verbetert. Het voorstel geeft het beeld van leraren als iets dat je toch zomaar kan doen en lijkt haaks te staan op een andere beweging in Nederland, die van strengere selectie voor de Pabo’s. En of je dan zo meer leraren voor de klas krijgt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s