Moeten wachten leert kinderen geen zelfcontrole, herhaald verbod wel

“Even wachten, je krijgt straks het koekje.” Dit klinkt als een aloude opvoedingswijsheid om kinderen wat meer zelfbeheersing aan te leren, maar nieuw onderzoek toont dat de aanpak niet werkt. De “natuurlijke” drang en zin in het koekje verdwijnt hier niet mee. Net zoals de tip: “Tel tot 10 vooraleer je reageer” ook vaak niet het beste advies blijkt om impulsief gedrag te ondrdrukken.

Onderzoekers Barker Yuko Munakata merkten dat bij veel voorgaande studies de vraag tot uitstel vaak gepaard ging met boodschappen die aandrongen op het uitstel. Ze wilden nu weten of het ‘het uitstel’ zelf was dat effect had of de bijhorende boodschappen. Hiervoor brachten ze 150 kinderen van 3 in het lab en liet ze deelnemen aan een zelf-controle spel. De kinderen kregen een reeks van witte doosjes te zien, waarbij een blauw deksel aangaf dat het doosje een sticker bevat en dat de kinderen de doos mogen openen (een start signaal). Een rode driehoek op het deksel betekende dat de doos leeg was en dat die daarom niet geopend mocht worden (een verbod signaal).

Na de uitlag kregen de kinderen een reeks van 8 doosjes te zien, waarbij de dozen een voor een geopend werden. De kinderen werden blootgesteld aan een van vijf mogelijke condities waarbij de timing varieerde wanneer een deksel al blauw of rood werd. Bij sommige kinderen duurde het langer voor duidelijk werd of een doos open mocht, bij anderen was het al snel te zien. Sommige kinderen kregen de instructies herhaald tijdens de oefening, anderen dan weer niet.

Elk kind kreeg 3 seconden de tijd om op een doosje te reageren vooraleer een nieuw doos werd getoond.

Oudere kinderen maakten minder fouten, en alle kinderen bleken correcter op de blauwe (correcte) dozen te reageren dan op de rode verboden dozen.

Maar opvallend: de herhaalde boodschap bleek de bepalende factor om kinderen niet de foute doos te laten openen, het moeten wachten zelf had helemaal geen impact. De onderzoekers geven op basis hiervan aan dat herhaald verbod de bepalende factor is en niet het moeten wachten.

Abstract van de studie:

Is it easier to inhibit inappropriate behaviors if one pauses before acting? An important finding for theory and intervention is that children’s inhibitory control improves if an adult imposes a delay before they can act. Such findings have suggested that the passage of time allows impulsive urges to dissipate passively. However, in prior studies with imposed delays, children were also reminded about what they should be doing, which may have aided their activation of goal-relevant information. We tested this possibility by independently manipulating delays and task reminders, and measuring 3-year-olds’ abilities to inhibit opening boxes in a go/no-go box-search task. Task reminders, but not adult-imposed delays, improved children’s response inhibition. However, as in prior work, children who spontaneously delayed their action longer on go trials exhibited better response inhibition on no-go trials. These results pose a challenge to the view that the passage of time plays a causal role, suggest that spontaneous delays index other processes that improve inhibitory control, and highlight the importance of goal activation in developing inhibitory control.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s